FOTO Veselo Martinje u DVD-u ‘Držimurec – Strelec’

Dugi niz godina DVD ‘Držimurec-Strelec’ njeguje tradiciju Martinja to jest krštenje mošta u vino. Tako je bilo i ovoga petka u prostorijama DVD-a gdje se pedesetak vatrogasaca, ali i ostalih mještana lijepo zabavilo uz Martinje.

I ovaj put ih je zabavio ‘biskup’ Franjo Mesarić – Frenki koji se izuzetno pripremio za ovaj događaj. Pomagao mu je zapovjednik DVD-a “Držimurec-Strelec” Zoran Lacković.

Iako već svi znaju redoslijed ceremonijala – ali izborom novog teksta prilagođenog publici – jednostavno su se morali nasmijati. Pažljiva publika upijala je svaku izgovorenu riječ. Mladima je bilo zanimljivo slušati i stare međimurske riječi koje oni u svom govoru niti ne upotrebljavaju.

Cilj je bilo lijepo druženje, dobro iskorišteno vrijeme i način da se svi malo opuste uz dobru kapljicu i naravno nezaobilazan smijeh.

Pitali smo Frenkija kako dugo krsti mošta i kako dugo se bavi tim poslom?

– Već preko 30 godina se bavim s Martinjem. Pratio sam i upijao kako to drugi rade, kupio knjigu o “Martinju” i u njoj našao sve što mije bilo potrebno. Skoro svake godine sam nešto mijenjao u tekstu kako bi ga prilagodio publici i uzimao aktualne političke stvari – kako bih nasmijao publiku.

U zavisnosti od trenutnog raspoloženja čitao bih tekst, pjevao, recitirao i pričao masne viceve, pogotovo kada nije bilo maloljetne publike, a sve s ciljem kako nasmijati našeg međimurskog čovjeka. Često puta ljudima možda i nije do smijeha ali raznim doskočicama, forama i frazama nastojim ljude nasmijati.

Uvijek bih se odazvao tamo gdje su me zvali. Znao sam prijašnjih godina “krstiti” s Antunom Halićem iz Benkovca i bio mu ministrant, a sada ga malo pritišću godine i malo mu je narušeno zdravlje, tako da zadnjih godina idem sam – rekao nam je Frenki.

U dobrom raspoloženju uz pečenog odojka i krumpir salatu svi u Držimurcu su se lijepo zabavili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije