BOLNICA ČAKOVEC Očni odjel ima voditelja svjetskog ugleda

Zlatko Šlezak, dr.med., spec.oftalmologije, subspec. stražnjeg segmenta oka postao je voditeljem Odjela oftamologije i optometrije Županijske bolnice Čakovec.

Dobivši na uvid u njegov životopis iščitavamo kako je diplomsko obrazovanje – Medicinski fakultet sveučilišta u Zagrebu stekao 1979. godine sa odličnim uspjehom (prosjek ocjena 4.78). Specijalizacija iz oftalmologije – Sveučilišne Očne klinike, Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu stekao je 1987., Poslijediplomski studij iz oftalmologije – Medicinski fakultet sveučilišta u Zagrebu 1987.-1988.,a Subspecijalizacija iz bolesti stražnjeg segmenta oka u inozemstvu pod mentorstvom prof. Ferenca Kuhna s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu i Birminghamu, Alabama, i fondacije Helen Keller, USA od 1999.-2004.

Subspecijalizacija je priznata od Ministarstva zdravstva RH. Stručno se usavršavao na klinikama u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj i SAD-u. Završio je desetak različitih stručnih tečajeva uglavnom iz oblasti kirurgije oka.

Pozvani je predavač na međunarodnim stručnim skupovima u Indiji (Ahmedabad), Iranu (Teheran), Švedskoj (Stokholm), Sloveniji (Maribor), Českoj Republici (Prag), Singapuru (Singapur), Španjolska (Barcelona). Bio je predavač na simpozijima o povredama očiju u sklopu više kongresa Europskog Vitreo Retinalnog Društva (EVRS) i Međunarodnog društva za Povrede očiju (ISOT).Prezentacije na više od trideset oftalmoloških kongresa i stručnih sastanaka u Hrvatskoj i inozemstvu.

Angažiran je kao instruktor za vitreo-retinalnu kirurgiju u Gradskoj bolnici u Poznanu, Poljska. Predavač i u posljednje četiri godine voditelj je međunarodnih tečajeva iz vitreo-retinalne kirurgije u Sofiji, Bugarska. Obavio je više operativnih zahvata u bolnicama u Hrvatskoj i u inozemstvu (Mađarska, Poljska, Bugarska).

Bio je zaposlen kao liječnik specijalista na Očnom odjelu Opće bolnice Varaždin od 1985. godine. U periodu od 1995.-2014. godine voditelj je Očnog odjela kada se povukao po osobnom izboru i iz osobnih razloga. Posebno područje interesa su mu bolesti prednjeg i stražnjeg segmenta oka, osobito operativni zahvati na tim područjima.

Od 2000. godine obavlja operacije na stražnjem segmentu oka (pars plana vitrektomija) uključujući sveobuhvatno zbrinjavanje i najsloženijih povreda oka. Očni odjel Opće bolnice Varaždin jedina je neklinička ustanova gdje se obavljaju takvi zahvati.

Tijekom 1995.-1996. godine započeo je sa ultrazvučnim operacijama sive mrene (fakoemulzifikacija) kao jedan od vrlo malog broja ljudi koji su u to vrijeme u RH obavljali takve zahvate. 1992. obavio je prva presađivanja rožnice u Varaždinu i po tome je Očni odjel Opće bolnice Varaždin godinama bio jedini uz zagrebačke očne klinike koji je bio licenciran za obavljanje takvih operativnih zahvata.

Lasersku fotokoagulaciju mrežnice započeo je 1993. godine nakon usavršavanja u sklopu jedne tromjesečne međunarodne stipendije i kada je na očnom odjelu nabavljen prvi argon laser. Još prije završetka specijalizacije, i nakon toga, obavljao je i različite druge operativne zahvate na oku (klasične operacije mrene, manje zahvate na vjeđama, neke kombinirane zahvate mrene i povišenog očnog tlaka i sl.).

Dolazak ovog uglednog stručnjaka u čakovečku Županijsku bolnicu podiglo je njen ugled, a posebno ugled Odjela kojeg sada vodi doktor Šlezak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije