FOTO Jesenske aktivnosti LAG Međimurski doli i bregi tijekom rujna

Predstavnici Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi ostvarili su tijekom rujna i listopada niz aktivnosti vezanih uz ruralni razvoj te pripremu i provedbu odabira projekata s područja LAG-a.

Višegodišnji intenzivni rad ove lokalne akcijske grupe potvrdila je i Hrvatska mreža za ruralni razvoj, koja je Sanju Krištofić, predsjednicu LAG-a Međimurski doli i bregi, izabrala za članicu Upravnog odbora HMRR-a.

Tijekom rujna predstavnici Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi sudjelovali su u radu nekoliko stručnih skupova, radionica i koordinacija na kojima su odabrani LAG-ovi raspravljali o učinkovitijoj provedbi Mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020.

Tako su na stručnoj radionici za LEADER mreže Hrvatske, koja je održana u hotelu Terme Jezerčica kod Donje Stubice, 31. kolovoza i 1. rujna, predstavnici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te Ministarstva poljoprivrede, posebno predstavili predstojeće aktivnosti vezane uz pripremu odabranih lokalnih akcijskih grupa za izmjene i usklađenje lokalnih razvojnih strategija, provedbu natječaja i odabir projekata s područja LAG-a.

Organizator radionice je bila LEADER mreža Hrvatske, u suradnji s LAG-om Zeleni bregi, APPRRR-om i Ministarstvom poljoprivrede.

O provedbi Mjere 19, raspravljano je i na stručnoj radionici – Budućnost pristupa LEADER/CLLD u Hrvatskoj, koja je održana 8. rujna, na eko-etno seoskom imanju ‘Matin i Anin stan’ u Gornjim Crnogovcima kod Nove Gradiške.

Glavna tema radionice bila je vezana uz objavu dugoočekivanog, izmijenjenog – Pravilnika o provedbi podmjera Mjere LEADER / CLLD, nakon koje će LAG-ovi konačno moći započeti provedbu svojih lokalnih razvojnih strategija i financiranje projekata sa svojih područja.

Provedbi Lokalnih razvojnih strategija bio je posvećen i radni sastanak koji je održan 22. rujna, u Pregradi, u sklopu manifestacije – Branje grojzdja u Pregradi, koju je organizirao LAG Zagorje – Sutla.

Na radnom sastanku su predstavnici LAG-ova raspravljali o prilagođavanju financijskih alokacija ugovorenih kroz Podmjeru 19.2. Programa ruralnog razvoja, te o izmjenama lokalnih razvojnih strategija. Tom je prigodom LAG Međimurski doli i bregi na svojem štandu predstavio i vrhunska vina te promotivne materijale svojih članova – vinara.

O ovoj temi predstavnici lokalnih akcijskih grupa raspravljali su i na koordinaciji LAG-ova iz sjeverozapadne Hrvatske, koja je održana 5. listopada, u Đurđevcu.

Partneri u projektu – Zaštita kulturne baštine u ruralnim područjima

Uz intenzivne aktivnosti vezane uz provedbu Mjere 19, Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi nastavila je i živu aktivnost na partnerskim projektima, pa su predstavnice LAG-a bile i na radionici – Tradicija i kulturna baština u ruralnim područjima, koja je 15. rujna održana u hotelu Picok u Đurđevcu.

Radionica je održana u okviru partnerskog projekta ‘AAA LEADER – tradition and cultural heritage in rural area’, kojeg provodi LAG Podravina, a jedan od partnera u projektu je i LAG Međimurski doli i bregi.

Nakon uvodnih izlaganja o mogućnostima valorizacije kulturnog nasljeđa u turizmu, predstavnici LAG-ova tom su prigodom raspravljali o mogućnostima i načinima na koji lokalne akcijske grupe mogu doprinijeti razvoju ruralnog turizma, pa su zajednički i osmislili nekoliko proizvoda ruralnog turizma.

Na Svjetski dan turizma, 27. rujna, predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovali su u radu konferencije – Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma u Hrvatskoj, koja je održana u hotelu Jezero u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Sudionici ovog skupa razmijenili su iskustva i iznijeli svoje viđenje turizma u Hrvatskoj, te su predložili smjernice za održivi turistički razvoj, posebice u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske.

LAG na stručnom skupu i međunarodnoj radionici

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovali su i u radu stručnog skupa ‘Urbano – ruralne’ veze, koji je u organizaciji Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, 19. i 20. rujna, održan u Svetom Martinu na Muri.

Na ovom skupu je više od 200 sudionika propitivalo odnos manjih i većih urbanih centara i njihovog ruralnog okoliša u kontekstu prostornog planiranja, pri čemu su predstavnicima loklanih akcijskih grupa posebno zanimljive bile teme vezane utjecaj LAG-ova u prostoru.

Tijekom rujna LAG Međimurski doli i bregi je ostvario i zapaženu međunarodnu aktivnost, kao jedan od sudionika radionice – Izgradnja regionalne institucionalne suradnje, koja je organizirana u mađarskom Siofoku, 21. rujna, usklopu REDEA-inog projekta ‘AgriShort – uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju’.

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi sudjelovali su i programu koji je uz Dan europske suradnje 2017., na Mariborskom Pohorju organizirala Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, u okviru tri prekogranična programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Mađarska, Slovenija-Hrvatska i Slovenija-Austrija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije