ČUDO U PRELOGU Becks (Belka) otelila tri zdrava telića

U ponedjeljak, 16. listopada na imanju OPG Tomislava Čižmešije iz Preloga krava Becks (Belka) otelila je tri zdrava telića, 2 muška i jednu žensku. Becks je krava simentalske pasmine, stara je 5 godina, a umjetno ju je osjemenio dr.vet.med. Ivan Labaš, ovlašteni veterinar iz Veterinarske stanice Prelog.

Samo teljenje uspješno je vodio obiteljski prijatelj Ivan Perko, a pomogli su Tomislav Čižmešija, njegov sin Stjepan Čižmešija i Tomislavova sestra Milica Lukša.

Odmah nakon teljenja s Tomislavom smo se malo dotaknuli mljekarske proizvodnje i općenito stočarstva u nas, pošto znamo kakvo je stanje u njemu. S obzirom da se obitelj Čižmešija stočarstvom bavi već više od 70 godina, možemo reči da će i oni polako odustati od iste.

– Stanje u mljekarstvu je katastrofalno – kaže T. Čižmešija i nastavlja: ‘Do pred dvije godine u štali smo držali 25 komada goveda, što dojne krave, što junice, što teladi. Obitelj je živjela od mlijeka, dok je danas ovo čisti gubitak. Danas smo došli do 8 dojnih krava, i nažalost ovo ne vidim kao neko rješenje, već gašenje vatre i vrlo vjerojatno ću i sve rasprodati, jer protekle dvije godine kod mene su krave čisti gubitak, spašavam se s ratarstvom koje pokriva stočarstvo, a to nikako nije dobro.

Ogorčen sam na cjelokupnu situaciju u poljoprivredi. Dnevno dojimo oko 110 litara mlijeka. Cijena mlijeka mi se proteže od 2,15-2,25 kuna po litri, poticaj za krave neću niti spominjati… Jad i bijeda… Mogu reći da krave sada imam iz čiste ljubavi, jer volim kada ujutro dođem u štalu i kada ih vidim kako me promatraju i kad me ližu, znači samo ljubav’ – komentira Čižmešija vidno ogorčen, a na pitanje o rješavanju problema nudi rješenje:

– Hrvatska je danas u Europskoj uniji, od te iste EU nemamo nikakvu korist. Pravdamo se na cijene iz EU, nama otkupljivači spominju da mi dobivamo plaćeno po nekakvoj srednjoj cijeni u EU, s otkupljivačima potpisujemo ugovore unaprijed, a cijenu saznajemo zadnji. Vrlo jednostavno možemo riješiti problem, dajte da mi dirigiramo cijenu, jer mi smo ti koji proizvodimo, ne tražimo mi neke astronomske cifre, ali dajte nam barem da možemo normalno živjeti od vlastitga rada, niti više, niti manje.

Onda bi to bilo fer i korektno, ovako kada nas svi navalače na sve strane, jednostavno mi više ne možemo – zaključuje Čižmešija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije