FOTO Stotinjak međimurskih mama ukazalo na važnost dojenja

Pod motom ‘Podržimo dojenje zajedno’ Patronažna djelatnost čakovečkog Doma zdravlja danas je (četvrtak) na Franjevačkom trgu obilježila Hrvatski tjedan dojenja.

Glavna sestra Doma zdravlja Irena Mađarić Tuksar istaknula je kako je cilj obilježavanja istaknuti važnost dojenja. Naglasila je kako su brojna istraživanja pokazala kako novorođenčad najbolje napreduje u prvim mjesecima života kada ih majke doje.

– Koliko je majčino mlijeko zdravo i važno najbolje govori podatak da je dovoljno da dijete prvih šest mjeseci svog života ne mora jesti ništa drugo. U tih prvih pola godine ono pruža djetetu sve što treba – naglasila je.

Govoreći o obilježavanju ovog tjedna istaknula je kako se svim dojiljama, ali i budućim majkama želi poslati poruka o važnosti dojenja. Jedna od onih majki koja preporučuje dojenje je i Željka Vidović Balić. Majka malene Dore, koja je odrijemala u nosiljci, prisjetila se početaka dojenja.

– Nije nam baš išlo, ali je s vremenom krenulo na bolje. Iskustvo dojenja je vrlo teško, ali je jako lijepo i svaki trud se isplati. Preporučam svim mama da ne odustanu, kao što nismo ni ja ni Dora. Na početku Dora nije htjela sisati pa sam se morala izdajati, ali s četiri mjeseca je postala pravi ‘sisoljubac’ – izjavila je ponosna Željka dodavši kako sada njezina ljubimica ima godinu dana, ali ne odustaju od dojenja.

– Ne bi uspjeli bez patronažnih sestara iz Doma zdravlja i grupa podrške za dojenje. Poručujem mama da ne odustanu jer se na kraju sve isplati, a dodatan benifit je posebna povezanost sa svojim djetetom – zaključila je.

Brojne majke i njihova djeca sudjelovale su i u masovnom dojenju na trgu čime su željele pokazati kako dojenje više nije stigmatizirano i da ga društvo ne samo prihvaća već i podržava.

Pozivu Doma zdravlja odazvalo se stotinjak dojilja koje su dojeći, spremno pozirale za sve prisutne fotografe. Osim njih akciju su podržali i međimurski župan Matija Posavec, ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić, viši savjetnik za društvene poslove Grada Čakovca Slobodan Veinović i mnogi drugi.

Hrvatski tjedan dojenja uvijek se obilježava u 40. tjednu u godini, čime se na simboličan način označava kraj trudnoće i početak dojenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije