KIČ ČAKOVEC Održana knjižničarska radionica stručnog usavršavanja

Prošli četvrtak, 14. rujna 2017. s početkom u 10,00 sati u Knjižnici ‘Nikola Zrinski’ Čakovec, u konferencijskoj dvorani na novom Dječjem odjelu, održala se radionica stručnog usavršavanja “Mentoriranje i mentorska praksa: koliko nam je mentoriranje važno?”.

Ovim putem Knjižničarsko društvo Međimurske županije zahvaljuje predavačici Jadranki Lisek, knjižničarskoj savjetnici, Centru za stalno stručno usavršavanje knjižničara, te svim kolegicama i kolegama koji su se u velikom broju odazvali. Također zahvaljuju Gradu Čakovcu koji im je omogućio održavanje radionica.

Radionica je primjerena za sve vrste knjižnica, mentorima u knjižnicama, voditeljima knjižnica, i svima koji rade sa studentima i novim djelatnicima. Za daljnji i kontinuirani rast i razvoj struke potrebno je podići svijest o važnosti mentoriranja u knjižničarskoj profesiji.

Prilikom procesa profesionalne socijalizacije postoji potreba za formalnim ili ne/informalnim programima mentoriranja. U neformalnom mentoriranju važnu ulogu igraju stručna društva, neformalna udruženja, poznanstva, suradnja među kolegicama i kolegama prilikom koje se ravnopravno dijele iskustva i međusobno potiče na profesionalni rast.

Od formalnih programa mentoriranja, u hrvatskom knjižničarstvu se ističu studentska praksa te mentoriranje djelatnika na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Kako bi se struka uz suvremene zahtjeve nastavila uspješno razvijati, potrebno je mlade i nove djelatnike osamostaliti, usaditi institucionalne i profesionalne vrijednosti, uzuse i procedure. To znači da je vrijednost mentora, formalnog ili ne/informalnog, od neizmjerne važnosti, kao i korist koju mentor ima od mentoriranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije