INTERVJU D. Mikulić: ‘Sajam prevencije jedinstven je u Hrvatskoj’

Do sada održana tri Sajam sigurnosti i prevencije opravdala su svoje pokretanje i svrhu. Što se očekuje od ove manifestacije i zbog čega su sajmovi pokrenuti razgovarali smo s Danijelom Mikulićem, zamjenikom PU međimurske, najmjerodavnijim stručnjakom kada je u pitanju prevencija u Međimurskoj županiji.

On rukovodi Uredom načelnika Policijske uprave. U Uredu rade policijski službenici zaduženi za zakonitost postupanja, prevenciju, odnose s javnošću i analitiku.

Ured prati rad i utvrđuje zakonitost postupanja; prikuplja podatke o svim događajima od sigurnosnog značaja iz djelokruga rada Ministarstva te aktivnostima ustrojstvenih jedinica Policijske uprave u cilju prosuđivanja stanja sigurnosti na području Policijske uprave i analitičke procjene učinkovitosti ustrojstvenih jedinica; izrađuje izvješća i prosudbe te surađuje s nadležnom ustrojstvenom jedinicom Ministarstva u sjedištu; analizira medijsku prezentaciju svih događaja i aktivnosti iz djelokruga rada Policijske uprave te pruža odgovore javnosti u dogovoru s načelnikom Policijske uprave; obavlja poslove prevencije kriminaliteta; utvrđuje zakonitost postupanja djelatnika Policijske uprave, postupa povodom pritužbi građana, utvrđuje sve okolnosti težih povreda radne discipline, prati odluke nadležnih rukovoditelja u slučajevima lakših povreda radne discipline; zastupa načelnika Policijske uprave u postupcima na disciplinskom sudu; predlaže mjere za suzbijanje nezakonitosti i unaprjeđenje profesionalne etike.

Sajam prevencije i sigurnosti-od ideje do realizacije?

– Obzirom na postignute dobre rezultate na području prevencije zamjenik načelnika, 2013. imenovan je članom jedinice za provedbu projekta IPA 2008, na nacionalnom nivou, pod nazivom ‘Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za prevenciju kriminaliteta ‘.

Tijekom izvršenja zadaća unutar jedinice, uspostavljeni su mnogobrojni kontakti, posebice s kolegama iz SR Njemačke. Nakon nekoliko posjeta sajmovima u SR Njemačkoj, obzirom na dobru Europsku praksu, rodila se ideja o implementiranju određenih projekata i aktivnosti na području PU međimurske.

Prva takva aktivnost je i osnovana prva u RH Zaklada za prevenciju kriminaliteta, a nakon toga prišlo se organizaciji prvog sajma prevencije i sigurnosti.

Nakon održanog prvog sajma, koji je izuzetno dobro prihvaćen, kako od strane građana, posjetitelja, svih učesnika tako i od stručne javnosti, na nivou Ravnateljstva policije, ali i PU međimurske donesena je odluka o organiziranju sajma prevencije i sigurnosti svake godine.

Zbog čega je PU međimurska po tome vodeća u RH?

– Policijska uprava je tijekom proteklih desetak i više godina, otkako je u MUP-u oformljena linija rad prevencije, osmislila i sprovela u djelo više uspješnih preventivnih projekata, programa i akcija.

Samo neki od uspješnih projekata su Coolijada, Zaštitimo svoj bicikl, Biciklističke ophodnje, Zajedno do veće sigurnosti,osnovana prva Zaklada za prevenciju u RH, Mobilni preventivni centar policije pa tu je i dakako Sajam sigurnosti i prevencije.

Uz te projekte provodimo i uspješno projekte koji su oformljeni na razini MUP-a, kao što su Manje oružja, Manje tragedija, Imam izbor, Alkohol nije cool, Živim život bez nasilja, Zdrav za 5 i mnoge preventivne projekti iz domene cestovnog prometa.

Svi ti projekti dobro su poznati međimurskoj javnosti, a mnogi od njih nakon niza godina provođenja, polučili su dobre rezultate (smanje broja krađa bicikala, smanjenje broja imovinskih delikata, već nekoliko godina unatrag dobra statistika vezana za prometne nesreće, odnosno stradavanje u prometu).

Takvi rezultati prepoznati su u Ravnateljstvu policije, ali i u inozemstvu. Njemačka policija upravo zbog takvih dobrih rezultata donirala je za provođenje projekta Mobilnog preventivnog centra policije, potpuno opremljeni kombi.

Radi se o vozilu koje je opremljeno kao ‘putujući ured’ i njime policijski službenici obilaze Međimurje, ali i druga mjesta, na poziv ostalih policijskih uprava, Zagreb, Varaždin, Sisak, Vukovar, Osijek i dr. te građanima prezentiraju preventivne projekte (lakša dostupnost policije građanima).

Mislimo da je potrebno i tu napomenuti da je to jedini takav mobilni centar u RH, doniran upravo PU međimurskoj, temeljem najboljeg nominiranog projekta za donaciju, vrijednosti preko 400.000 kuna.

Prevencija u MŽ je na visokoj razini. Kako to tumačite?

– U prethodnom odgovoru djelomično je sadržan i odgovor na ovo pitanje. Zalaganja i trud svih preventivaca, ali i ostalih policijskih službenika Policijske uprave međimurske, uvidjeli su i čelnici lokalnih uprava i samouprava.

Prepoznali su dobar rad naše Uprave na prevenciji svih oblika kažnjivih ponašanja i pružaju svesrdnu podršku (prije svega radi se o financijskoj podršci). Bez takve podrške uspješnost u provođenju svih tih projekata, svakako bi izostala.

Podrška se najviše očituje kroz rad Vijeća za prevenciju (u našoj Županiji ustrojena su sljedeća Vijeća za prevenciju: Međimurske županije, Grada Čakovca, Grada Preloga i Grada Murskog Središća i Općine Pribislavec).

Ujedno, značajna je i podrška naših građana. Prepoznaju naš rad na prevenciji te se rado uključuju u sve naše projekte i aktivnosti. S prevencijom smo ušli u vrtiće i škole, dakle započinjemo od naših najmlađih i takav rad se počeo polako, ali sigurno isplaćivati.

Ovogodišnji Sajam sigurnosti i prevencije?

– Sada već tradicionalno, Policijska uprava međimurska s partnerima, Vijećima za prevenciju Međimurske županije i ove godine Grada Čakovca, organizira četvrti po redu sajam. Radi se o po svojim sadržajima jedinstvenom sajmu sigurnosti i prevencije u Republici Hrvatskoj.

Međimurska policija već dugi niz godina uspješno provodi razne preventivne programe, projekte, akcije i aktivnosti. Inovativnošću njenih policijskih službenika želi se preventivni rad policije što više približiti svim slojevima društvene zajednice.

Policija i građani najvažniji su partneri u stvaranju sigurnosti. Osim osmišljavanja i realizacije Mobilnog preventivnog centra policije (specijalizirano i posebno opremljeno kombi vozilo), 2014. pokrenuta je akcija održavanja sajma sigurnosti i prevencije, pod sloganom ‘Prevencija spaja’.

U petak, 22. rujna u 11 sati svečanim programom otvaranja započinje, četvrti po redu ‘Sajam sigurnosti i prevencije’. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a njegova “vrata” otvorena su od 9 do 16 sati.

Pedesetak izlagača u centru Čakovca (Trgu Republike te ulicama Kralja Tomislava i Matice Hrvatske, kao i u zgradama Scheier i Doma sindikata) predstavit će se javnosti. Prema pristiglim najavama na sajmu će sudjelovati javne i državne ustanove, udruge građana i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti.

Tijekom sajma zanimljive vježbe i opremu koju koriste u svakodnevnim intervencijama prezentirat će čakovečka profesionalna vatrogasna postrojba i područni ured Državne uprava za zaštitu i spašavanje. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavit će policijski službenici iz policijskih uprava varaždinske, koprivničko-križevačke, zagrebačke i međimurske, predstavnici Ravnateljstva policije te gosti iz Mađarske i Slovenije.

Atraktivne pokazne vježbe za sve posjetitelje prikazat će pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske i motociklisti iz triju sjevernih policijskih uprava, koprivničko-križevačke, varaždinske i međimurske.

Vježbu spašavanja iz ruševina nakon potresa prikazat će pripadnici javne vatrogasne postrojbi te Crvenog križa. Putem simulatora prevrtanja i sudara koje je osigurao Autoklub Čakovec, posjetitelji će moći ispitati ulogu i važnost sigurnosnog pojasa prilikom prometne nesreće.

Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ iz Zagreba predstavit će posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i njihova vještačenja (‘Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari’).

Na sajmu će se održati i razne edukacijske radionice koje su predviđene za najmlađe, ali i najstarije posjetitelje. Svakako, u najatraktivniji dio program sajma ubraja se i očekivani dolazak helikoptera MUP-a, koji će nadlijetati Čakovec, a posjetitelji ga mogu razgledati na bivšem MTČ-ovom nogometnom igralištu.

Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica. U samo nekima od njih mogu se podrobnije upoznati sa zanimanjem-policajac, spoznati kako je policajac dobar prijatelj i pomagač, prepoznati i zaštiti se od opasnosti koje vrebaju na Internetu, kako sigurno upravljati biciklima i mnogim drugim edukativnim sadržajima.

Ujedno, glumci MAK teatra iz Zagreba kroz magiju i zanimljivu scensku izvedbu prenijet će djeci osnovna znanja o prometnoj kulturi.

Prema svim ovim aktivnostima, kao i prema dosad održanim sajmovima u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, radi se o jedinstvenom i prepoznatljivom sajmu u RH. Objedinjuje sve segmente (privatne, javne, lokalne) koji se u svom radu bave prevencijom i sigurnošću.

Na jednom mjestu posjetitelji se mogu upoznati sa širokim spektrom preventivnih aktivnosti, koje im uvelike mogu pomoći da ne postanu žrtve nekog kažnjivog ponašanja.

Kome pripadaju zasluge za uspješnost?

– Uspjeh Sajma pojaviše proizlazi iz angažmana ljudi koji rade na samoj organizaciji. Organizacija takvog sajma iziskuje veliki angažman, znanje i visoku razinu kompetencije i profesionalnosti.

Preventivci iz Ureda načelnika, nose najveći organizacijski teret, uz podršku službenika za odnose s javnošću policijske uprave, ali i svih ostalih službenika naše Policijske uprave.

Naravno, ponavljamo bez pomoći lokalne samouprave, Županije, gradova Čakovca, Preloga i Murskog Središća, odnosno aktivne uloge svih Vijeća za prevenciju, organizacija sajma nije moguća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije