PETAR SABOL Put od amatera do jednog od najboljih svjetskih fotografa

Kada netko broji nekoliko stotina nagrada i priznanja za svoj rad, što je pošlo za rukom jednom od najboljih hrvatskih fotografa, Petru Sabolu (36) iz Goričana, tada nema sumnje da se sav njegov trud i neprestano učenje u kombinaciji s talentom itekako isplatilo.

Petar je ujedno i Sonyjev ambasador za Hrvatsku, a njegov portfolio najčešće krasi makrofotografija. Njegovo se ime spominje u svjetskim fotografskim krugovima, no on i dalje stoji čvrsto na zemlji i jednostavno radi ono što najviše voli – fotografira.

Prestižna svjetska priznanja

Iako struka za koju se školovao nema nikakvih dodirnih točaka s umjetnošću i fotografijom, Petar je osjetio veliku privrženost fotografiji i posljednjih desetak godina gotovo da i ne ispušta fotoaparat iz ruku.

Danas je to i njegova profesija, a uspjesi koje niže dokazuju da nije mogao odabrati bolji put. Unatrag nekoliko godina njegov rad prepoznaje i struka, što potvrđuju brojna priznanja i nagrade koje je primio. Iako je među njima teško odabrati one najdraže, sve su one motivacija za daljnji rad.

– Nagrade i priznanja su zapravo potvrda uspješnog rada od najvećih fotografskih institucija i struke. One me dodatno motiviraju i stvaraju osjećaj potpunosti, dobro obavljenog posla i sveopćeg osjećaja zadovoljstva – iskren je Petar.

Njegova fotografija ‘Natural abstract’ višestruko je nagrađivana diljem svijeta i trajno pohranjena u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Za nju je primio i novčanu nagradu te FIAP zlatnu medalju, kao i trofej na 7. Salonu fotografije Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ta ista fotografija u 2012 .godini bila je među najboljih deset na Sony World Photography Awards u Londonu.

Sljedećih godina nizao je mnoge nove uspjehe te redovito svake godine dobivao nova počasna zvanja.

– Od strane Međunarodne Federacije Umjetničke Fotografije (FIAP) 2013. dobio sam prvo počasno zvanje AFIAP ( Artiste FIAP), a odmah sljedeće godine EFIAP, Excellence FIAP, te sam 2015. stigao do EFIAP Bronze. Iste 2015. dobio sam veliku novčanu nagradu za 1. mjesto na prestižnom 1x Photo Awards, za fotografiju ‘The Kingfisher’ koja je isto bila višestruko nagrađivana po cijelom svijetu – pojašnjava nam Petar.

Također, 2016. godine stekao je počasno zvanje EFIAP Silver i EPSA ( Excellence Photographic Society of America), a ove godine EFIAP Gold. U ožujku ove godine nagrađen je drugom nagradom na HIPA natjecanju (Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum International Photography Award) u otvorenoj kolor kategoriji u sklopu 6. sezone ‘The Challenge’ u Dubaiju.

Jedan od njemu najdražih natječaja na kojima je sudjelovao svakako je i onaj koji je potvrdio njegov status jednog od najboljih fotografa na svijetu pa je prošle i ove godine ponovio uspjeh na SONY World Photography Awards prvom nagradom u kategoriji National Award za fotografiju ‘Kingfisher in action’ i ‘Swirl’.

Proces nastanka fotografija

Sam proces odabira fotografije koju će poslati na određeno natjecanje nije jednostavan, a još je zahtjevniji sam proces izrade pobjedničkih fotografija. Osim znanja, u takav proces treba uložiti i veliku količinu vremena, a ponekad biti u pravo vrijeme na pravom mjestu.

– Seriju s vodomarom radio sam tri godine uzastopce tijekom zimskog perioda na svakodnevnoj bazi i još uvijek dopunjavam. Neke fotografije dogode se usput, neplanirano i u djeliću sekunde. Za njih se treba naći u pravo vrijeme na pravom mjestu. Neke fotografije (većinom serije) radim svega nekoliko tjedana ili mjeseci, druge iziskuju i duže vremena. Uz dobru viziju i pristup treba samo puno volje i upornosti, a meni osobno toga nikad ne nedostaje – govori nam Petar koji ne krije koliko voli svoj posao.

Najdraži motivi iz prirode

Među motivima njegovih fotografija najčešće se nalaze dijelovi prirode, ali svoje umijeće pokazuje i u svim drugim prigodama.

Najviše fotografiram kukce, najvećim dijelom leptire i vretenca, ali isto tako volim fotografirati ptice. Nisu mi strani niti pejzaži, kao ni portreti. Profesionalno također fotografiram svadbene i ostale svečanosti i događaje, većinom u tandemu s prijateljem i kolegom Daliborom Horvatom – kaže Petar.

Neovisno o tome što se u određenom trenutku nalazi ispred njegovog objektiva, sam proces fotografiranja za njega ima veliko značenje.

– Odlazak u prirodu je neprocjenjivo iskustvo mira i relaksacije. Tu je i povezanost s motivima, odnosno živim bićima koje fotografiram. Stvorio se neki veći stupanj povezanosti s njima i to je ljubav koja nikad ne prestaje. Nadalje, tu je i ljudski faktor, a on podrazumijeva upoznavanje i druženje sa ljudima sličnih interesa. To je ono što u vrijeme kad ne fotografiram ima veliki značaj. Družimo se, pomažemo jedni drugima, razmjenjujemo iskustva, pričamo o fotografiji, dajemo konstruktivnu kritiku i mišljenje, preporuke i poboljšavamo se – kaže Petar.

Jedna od suradnji na koju je najponosniji, a koju je ostvario s učiteljem i fotografom Davorom Žerjavom, svakako je rad na knjizi ‘Kreativna makrofotografija’.

– On me nakon nekoliko sugestija uspio nagovoriti da krenemo u projekt koji je uspješno priveden kraju i kojim se uz njega, naravno, iznimno ponosim. Publikacijom knjige otvorili smo nove vidike, upoznali nove ljude te proširili interes i dobar glas – ističe Petar.

Otvorenje nove izložbe

Iako iza sebe već ima zavidno iskustvo te priznanja i nagrade o kojima mnogi fotografi mogu samo sanjati, tu ne misli stati, već se i dalje usavršavati te slijediti svoj put. Čak i ako ponekad naiđe na nečije zrnce sumnje, uvijek im dokaže suprotno. Nove ideje i novi izazovi nikada ne prestaju.

Za nekoliko dana bit će i otvorenje izložbe na temu makrofotografije u karlovačkom slatkovodnom akvariju gdje će Petar predstaviti svoje radove, a bit će postavljena sve do 15. lipnja iduće godine. Nađete li se u Karlovcu, nemojte propustiti pogledati Petrove fotografije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije