POMAŽU BEBAMA Blizanke Neva i Lora s hobotnicama u ŽB Čakovec

Bebe koje su se ‘zbližile’ s slatkom hobotnicom imaju više redovitih otkucaja srca, bolje disanje i veću razinu kisika u krvi. Kad je osoblje neonatalnog odjela Pool bolnice u Engleskoj čulo za inovativno istraživanje kako grljenje kukičanih hobotnica može pomoći prijevremeno rođenim bebama da se osjećaju sigurnije, odlučili su isprobati teoriju u praksi.

Kako piše na web stranici bolnice, ideja je začeta u Danskoj, gdje su znanstvenici otkrili da su bebe koje su se ‘zbližile’ s slatkom hobotnicom imale više redovitih otkucaja srca, bolje disanje i veću razinu kisika u krvi. I ne samo to, nego su primijetili i da je manja vjerojatnost da će te bebe izvući svoje monitore i cijevi iz inkubatora.

Postoji i razlog za to: krakovi hobotnica podsjećaju ih na majčinu pupčanu vrpcu, amekano pletivo od kojeg je napravljeno tijelo hobotnice vjerojatno ih podsjeća na maternicu.

Bolnica navodi da lutke moraju biti 100% pamučne, a krakovi ne smiju biti duži od 22 centimetara. Svaka hobotnica se sterilizira prije nego se daje bebama. Nadaju se kako će hobotnice pomoći svim prijevremeno rođenim bebama da se brže oporave., piše RTL.

U Hrvatskoj se sve više bolnica priključuje akciji – CRO Hobbyce za malene bebice (hobotnice za prerano rođene bebe), a među njima je i Županijska bolnica Čakovec.

Pravila na hrvatskom napravila je Željka Hojsak iz Varaždina i sve to objavila na Facebook stranici CRO Hobbyce za malene bebice.

Upravo na toj stranici objavljena je fotografija malenih blizanki u čakovečkoj bolnici – Neve i Lore kako se ‘zabavljaju’ s pletenim hobotnicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije