UČENIKA ZANIMA Zašto moramo platiti 100 kuna za izradu iskaznice?

U našu redkaciju javio se učenik iz Međimurja (podaci poznati uredništvu) koji bi, kako kaže, želio javno upozoriti na iskorištavanje novaca međimurskih učenika i roditelja, te dobiti odgovor prozvanih u daljnjem tekstu koji nam je poslao.

‘Naime, Međimurska županija osigurava besplatan prijevoz svim našim srednjoškolcima, na čemu prijevoznici uvelike zarađuju ionako visokim cijenama pretplatnih karata, izvlače stotine tisuća kuna jer to mogu, ali da ne duljim ovdje, svi znamo da nam je javni prijevoz u Međimurju šaka jada.

No, pitanje glasi, zašto autobusni prijevoznici (konkretno M-Grupa) izmišljaju nepotreban trošak od 100 kuna za izradu učeničke iskaznice za putovanje u školu autobusom? Ta naknada je prije nekoliko godina (2013.) bila puno manja i realnija. Takve iste iskaznice s ugrađenim RFID čipom koštaju, ni manje ni više nego 50 lipa po komadu, a oni učenicima naplate 100 kn.

Kao da im nije dosta što izmuzu novac od županije nerealno visokim cijenama karata, a ionako lošom uslugom, još svake godine na novo naplate učenicima izradu tih iskaznica. Razumijem da prvi put treba obaviti slikanje i da sva ta evidencija nije besplatna, no mislim da je 400 kuna previše u toku srednjoškolskog obrazovanja plaćati za nešto što bi moglo biti besplatno. I najveći problem, učenici ne dobiju nikakav račun, već djelatnik koji izdaje te karte samo stavi novac u ladicu. Pljačka.

Mene zanima što u toj kartici zvanoj učenička iskaznica na kojoj stoje ime, prezime i loša slika napravljena web kamerom vrijedi više od osobne iskaznice koju izdaje MUP?
Kamo odlaze deseci i stotine tisuća kuna koje autobusni prijevoznik zaradi na taj način (da je samo tisuću učenika po 100 kuna = 100 000 kn, a ima ih puno više)?

Njegov upit proslijedili smo u M-grupu, a iz Prometnog ureda smo primili njihovo očitovanje koje prenosimo.

‘Vezano uz upit učenika koji ste nam proslijedili ovim putem očitujemo se:

– u upitu je navedeno da Međimurska županija osigurava besplatan prijevoz svim učenicima, što je samo djelomično točno jer Međ. Županija samo djelom sudjeluje u sufinanciranju besplatnog prijevoza, dok se međimurski prijevoznici okupljeni u ortaštvu M-Grupa odriču zarade u korist učenika i to cca 30-35 % cijene učeničke karte,

– slijedeća stvar koju moramo pojasniti oko cijene izrade iskaznice je da je naša nabavna cijena nekoliko desetaka puta veća od navedene,zatim u cijenu iskaznice je uključena djelom i cijena opreme za obradu , kontrolu i administraciju podataka na mjesečnoj bazi tokom školske godine i to opreme i programa koji su nabavljeni isključivo za tu namjenu, zatim posao izrade samih iskaznica na kojem radi nekoliko ljudi prvih tjedana šk. godine

– i na kraju potpuna neistina i izmišljotina ” da se novci trpaju u ladice i đepove bez računa” je vrlo lako provjerljiva na poreznoj upravi gdje se može provjeriti da je svaki račun napravljen i fiskaliziran.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije