DONJA DUBRAVA Zašto se mještani Kalničke i Podravske boje ptičje gripe?

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Donje Dubrave, vijećnik HDZ-a Zlatko Haramija je pitao općinskog načelnika Marijana Vargu (HNS) što je s peticijom grupe mještana Donje Dubrave? Nakon što je načelnik vijećniku dao odgovor bilo nam je teško ući u problematiku, a vezano uz prekobrojno držanje peradi od pojedinih sumještana.

Potražili smo tekst peticije u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine. Tekst peticije napisan je na papiru s logotipom Školske knjige Zagreb, a na njemu piše:

‘Stanari ulica Podravska i Kalnička-OPĆINA DONJA DUBRAVA- Predmet- Zahtjev za rješavanje potreba mještana.

Poštovani, s obzirom da smo vas već usmenim putem pokušavali upozoriti na važnost našeg problema na koji nismo dobili zadovoljavajući odgovor ili rješenje, ovom prilikom obraćamo se u pismenom obliku.

Kao stanari ulica Podravska i Kalnička tražimo da se zbog neugodnih mirisa i povećane količine izmeta na javnim površinama u našem susjedstvu iznađe rješenje glede gore navedenog.

Naime radi se o o uzgoju povećane količine domaće peradi u Ulici Kalnička 22 koja je sve samo ne uzgoj za vlastite potrebe te je već preraslo u mini farmu na otvorenom iz koje se javljaju nesnosni mirisi, povećana količina prašine i izmeta bez obzira na vremenske uvjete.

Ne želimo osporavati nikome da se bavi rješavanjem svoje egzistencije i svjesni smo da živimo na selu, no uz sve navedeno najveća je bojazan- izbijanje ptičje gripe te posljedice obolijevanja od iste naših najmlađih u obiteljima kao ujedno i narušavanje našeg zdravlja.

Još jednom napominjemo, da ne želimo stvarati probleme našem susjedu, no pravila komunalnog reda moraju se poštivati.

Tražimo da Općina u suradnji s nadležnim komunalnim redarom na temelju njegovih ovlasti i obveza hitno poduzme korake za rješavanje problema te da o tome budemo izvješteni u roku od 8 dana. U suprotnom bit će o tome obaviještene nadležne inspekcije.

Potpisi: Kuzmić Josip, Kuzmić Jadranka, A. Bogomolec, Jakupak Božo, Miser Elizabeta, Jakupak Verona, Ivica Hajdinjak, Biserka Hajdinjak, Miser Dragutin.’

Marijan Varga: Prethodne tri godine to nije bio problem!?

Za detaljnije tumačenje rješavanje problema, obratili smo se općinskom načelniku Marijanu Vargi. – Nakon usmene obavijesti Kuzmić Josipa, te pismene predstavke susjeda vezane uz neugodne mirise većeg broja peradi kod njegovog susjeda Klipića, s gdinom. Kuzmićem sam izvršio uvid u stanje na njegovom dvorištu.

Nakon toga izvršen je uvid u odredbe Plana prostornog uređenja Općine Donja Dubrava, kao i u izmjene i dopune PPUO Općine I i II u kojima stoji Članak 20. “Gospodarske građevine za uobičajeni uzgoj i držanje stoke za osobne potrebe u okviru obiteljskih domaćinstava su građevine za uzgoj peradi do 100 komada”, iz čega proizlazi da susjed može držati do 100 komada peradi.

Telefonskim upitom djelatnika Sanitarne inspekcije isti su se očitovali kao nenadležni – pojasnio je Varga i dodao: – Za rješenje problema zatraženo je mišljenje Veterinarske inspekcije te će dobivanjem istog Josip Kuzmić biti pismeno obaviješten.

Varga nam je rekao kako je obavljenim razgovorom sa susjedom Damirom Klipićem, vlasnikom gusaka, isti izjavio da ima uvijek manji broj gusaka od 100 komada. Također je izjavio da će napraviti zelenu tampon zonu prema susjedu Kuzmiću. Dodao je kako Kuzmić Jadranki naznačena nemogućnost uplitanja u njihov spor putem mirovnog vijeća, iz razloga jer ona zakonskim odredbama više ne postoje.

– Gospođa i gospodin Kuzmić naznačuju da taj problem postoji već tri godine, no tada nisu dali ultimatum načelniku (op. a Draženu Miseru-HDZ) kao meni, a da to riješim za 10 dana – završio je čuđenjem Varga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije