BOGRAČFEST Sudjelovali Međimurci iz Čakovca, M. Središća i Sv. Martina

Stari centar Lendave je bio prostor za tradicionalno takmičenje u kuhanju bograča, a Bogračfest je 13. put zaredom privukao ekipe iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, njih ukupno 91.

Međimurske ekipe iz Čakovca, Murskog Središća i Sv. Martina na Muri su zajedno s ostalima već prijepodne počele pripremati popularno jelo iz kotlića, koje su kasnije ponudili brojnim posjetiteljima i turistima te još jednom dokazali zašto Lendava nosi laskavi naziv “Svjetske prijestolnice bograča”.

Takmičarske ekipe su skuhale oko 2500 litara bograča, što je ukupno oko 5000 porcija za ljubitelje bograča. Hrvatsko kulturno društvo Pomurje tradicionalno od prve godine sudjeluje na Bogračfestu kao proteklih godina, a ove godine u dvostrukoj ulozi – takmičarskoj i komercijalnoj.

Dobro uhodana ekipa HKD Pomurje svake godine odradi svoj dio ugostiteljske ponude prije i poslije Bogračfesta u vidu gastro ponude bograča, langoša, kotlovine te odličnih lendavskih vina. Bogračfest je sigurno najveći jednodnevni kuharski događaj u regiji po broju ekipa koje sudjeluju i broju posjetitelja koji su tokom vrućeg ljetnog dana uživali u gastronomskom prazniku na otvorenom.


Same ekipe su svake godine sve bolje pripremljene, a titula ‘majstora bograča’, u vremenu kada je kuhanje modni trend, je veliko priznanje. Šestočlana stručna komisija, čiji je član po prvi put bio i Josip Benko, kuhar rodom iz Sv. Martina na Muri, za najbolji bograč izabrali su bograč ekipe ‘Zavarovalnice Triglav’.

Njihovo ime bit će uklesano na “Kamenu slavnih kuhara bograča” koji se nalazi u lendavskom gradskom parku. Ove godine je zlatnu medalju primilo 14 ekipa, koje su time dobile priznanje i naziv ‘majstor bograča’. Priznanje za ‘najljepše uređeno takmičarsko mjesto’ otišlo je u ruke Vrtića Lendava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije