KANDIDATURA Lendava uz pomoć Međimuraca do titule europske prijestolnice kulture

U Lendavi se 25. kolovoza, u okviru Festivala Vinarijum odvijala prva međunarodna stručna konferencija – ‘Kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2025 – izazovi i mogućnosti u kulturnom turizmu’. Konferenciji su se odazvali predstavnici gradova, općina i termalnih kupališta iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske.

Na taj način se uspostavila platforma za prekogranično povezivanje Lendave sa svojim partnerima u procesu pripreme kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2025. Nacrt za pripremu kandidature su predstavili župan Općine Lendava mag. Anton Balažek, bivši predsednik republike Slovenije i počasni građanin Grada Lendave Danilo Türk, direktor izdavaštva Beletrina i programski direktor EPK Maribor 2012 Mitja Čander, dekan Fakulteta za arhitekturu Ljubljana prof. mag. Peter Gabrijelčič i direktor Kompas Austrija te član Svjetske turističke organizacije mag. Marjan Hribar.

Konferenciji su se odazvali zastupnik u europskom parlamentu dr. Igor Šoltes, dr. Alexander Majcan, poglavar Južno-istočne Štajerske u Austriji, voditeljica europskih programa Ministrstva za kulturu Republike Hrvatske Anera Stopfer i župan prvog okruga Budimpešte dr. Nágy Gabor te podžupan mađarskog glavnog grada Máhr Tivadar.

Bezrezervnu podršku Lendavi u ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske izrazila je Anera Stopfer. – Grad Čakovec je aktivno uključen u kandidatuiru Lendave za EPK 2025 i svu svoju kulturnu infrastrukturu i organizacijske sposobnosti s kulturnog i turističkog potencijala stavlja na raspolaganje svojim partnerima iz Lendave, obećao je pomoć i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Grad Mursko Središće predstavljao je na konferenciji gradonačelnik Dražen Srpak. Zahvalio se prvim susjedima iz Lendave na pozivu za partnerstvo. Istaknuo je da je siguran da će Lendava sa svojim partnerima uspjeti u kandidaturi te se nadovezao sportskim rječnikom da navija za uspjeh i veseli se pobjedi.

– Mursko Središče za nekoliko mjeseci otvara novoobnovljenu multifunkcionalnu dvoranu Kulturnog doma s oko 300 mjesta i stavlja ju na raspolaganje potrebama europske prijestolnice kulture, završio je Srpak.

U ime Općine Sveti Martin na Muri konferenciji je prisustvovala Petra Novinščak, predsjednica Općinskog vijeća koja je istaknula potporu Lendavi, predstavila destinaciju te ponudila pomoć i aktivno uključivanje Općine Sveti Martin na Muri u proces kandidature, kao i doprinos cjelokupnoj kulturnoj i turističkoj ponudi samog projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije