FOTO Sahranjena Teta Liza: Zbogom kraljice međimurske popevke!

Na donjodubravskom posljednjem počivalištu sahranjeni su brojni velikani. Posljednja među njima tu će od nedjelje 13. kolovoza počivati kraljica međimurske narodne popevke Elizabeta Toplek-Teta Liza čije je bolesno srce prestalo kucati dan ranije u Domu za starije i nemoćne osobe Mesmar u Prelogu, gdje je bila od siječnja ove godine. Umrla je u 93. godini života.

Počivalište je bilo premalo za sve one koji su se posljednji puta željeli pokloniti njezinom liku i velebnim glazbenim postignućima koja su davno prešli sve granice pa stoga ne čudi što je među mnoštvom bilo i onih koji su u Donju Dubravu došli izdaleka, ljudi iz svih sfera života. Nećemo ih ponaosob spominjati jer svi su ovamo došli samo zbog Tete Lize, da joj se poklone i u sebi kažu kako je časno bilo živjeti uz nju, raditi uz nju, pjevati s njom.

Tužna srca sa suzama u očima uz njezin lijes tu su po posljednji puta u narodnim nošnjama bili članovi njezine ‘Sloge’, a obred ukopa vodio je mjesni župnik vlč. Mirko Pilaj koji je biranim riječima ispraćao ženu za kojeg ga vežu najljepše uspomene.

Ispraćena je dostojanstveno s puno pijeteta. Posljednja slova na mjesnom počivalištu njoj su uputili Štefica Kovač, predsjednica KUD ‘Seljačka sloga’ Donja Dubrava, istaknuvši ponos nastupima na pozornicama gdje su nastupali zajedno, gdje je nastupala sama, od Sjevera do Juga ne samo Lijepe Naše već i Europe.

Općinski načelnik Marijan Varga izrekao je u ime njezinih sumještana veliko hvala za sve što je Donjoj Dubravi dala, za slavu koju je Donjoj Dubravi priskrbila. Oboje su poručili kako Tetu Lizu ne smiju nikada zaboraviti sadašnji naraštaji, a i mnogi poslije njih, ona će zauvijek ostati svjetionik Donje dubrave i kulturne scene naše domovine. Istaknuli su njezin nemjerljiv pjevački talent koji ju je izdigao do zvijezda.

Posebno dirljiv trenutak je uslijedio kada je nad otvorenim grobom do sada svoju najtežu pjevačku rolu imao Saše Štefić-Sale, član ‘Sloge’ i pjevač koji je s Tetom Lizom nastupao na brojnim pozornicama.

Po Lizinoj osobnoj želji, uz pratnju tamburaša, otpjevao joj je pjesmu ‘Dok sam snočka išla dimo’. Tu je pjesmu naprosto obožavala jer ju je vezala za pokojnog supruga Viktora. Pratnja su mu bili cimbulaši i tamburaši ‘Sloge’. Nakon toga došli su taktovi pjesme ‘Da nam pak dojde to vreme’ što su prihvatili okupljeni na ispraćaju pjevajući tako zajednički Teti Lizi.

Za kraj spomenimo lijepu gestu Općine Donja Dubrava koja u mjesnoj Kavani Opera, nakon sahrane, a u spomen pokojnici, okupila njezine prijatelje i znance, sumještane mještane. Tako okupljeni još su se jednom prisjetili svih velikih trenutaka vezanih za grandioznost ove velike žene.

Zbogom Teta Liza!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije