FOTO Robotika je popularna u Slakovcu, klinci oduševljeni

Tijekom 2016. godine mještani Slakovca, Mateja Šafarić Novak, nastavnica matematike i informatike, i Nikola Novak, programer, provodili su matematičko – informatičke radionice za djecu iz sela.

Cilj im je bio približiti programiranje djeci te kroz igru razvijati matematičke kompetencije. U to vrijeme, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), provodio je projekt STEM auto.

STEM auto je projekt namijenjen isključivo manjim sredinama i selima kao uvod u robotiku i programiranje. Ugledavši izuzetnu priliku da djecu iz sela upoznaju sa robotikom, Mateja i Nikola prijavili su se na projekt. Kroz dva sata, koliko je trajala radionica STEM auta, djeca su isprogramirala robot tako da se kreće po liniji. Bili su oduševljeni te su pokazali veliki interes za nastavkom učenja robotike.

IRIM je početkom školske godine 2016. / 2017. raspisao natječaj za uključivanje novih udruga u Croatian Makers Ligu. Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu.

Udruga žena Slakovec pozala je da se samo voljom i željom može ostvariti sve što se poželi pa se tako prijavila na natječaj te je tom prilikom udruzi dodijeljeno pet mBot robota. Uz mentorstvo Mateje i Nikole, udruga se natjecala u mlađoj dobnoj skupini u regiji Čakovec, uzrast 1. – 5. razred osnovne škole. CM liga uključuje više od 360 škola i ustanova te preko 8000 učenika i učenica.

Bilo je ukupno 5 kola natjecanja. Svako kolo natjecanja sastojalo se od jednog zadatka kojeg su natjecatelji, ili ekipno ili pojedinačno, morali riješiti uz pomoć mBot robota. Natjecatelji udruge ostvarili su odlične rezultate s obzirom da su seove godine prvi puta natjecali. Udruga žena Slakovec zauzela je prvo mjesto u svojoj regiji te je uvrštena u top 30 najboljih ustanova u Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom, 20. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, troje su natjecatelja, Nina i Matija Oreški te Lucija Burela, zajedno sa svojom mentoricom Matejom prisustvovali nasvečanoj podjeli priznanja pobjednicima Croatian Makers lige koje se održavalo uz prisustvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i brojnih drugih sudionika i podržavatelja projekta.

S ciljem daljnjeg proširenja informatičkog obrazovanja djece, Udruga žena iz Slakovca se u veljači ove godine prijavila na još jedan natječaj IRIM-a, STEM revolucija. Dodijeljeno im je dvadeset BBC micro:bitova.

Radi se o uzbudljivoj novoj tehnologiji te jednostavnom i pristupačnom načinu korištenja. Uz mogućnost bežičnog spajanja i velikim brojem senzora, BBC micro:bitom djeca na lagan i zabavan način ulaze u digitalni svijet, ali isto tako može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere.

Do sad su organizirane brojne radionice za djecu iz Slakovca na kojima su rješavali zadatke programirajući BBC micro:bit. Na primjer, na BBC micro:bit isprogramirali su stare društvene igre, kao npr. Čovječe ne ljuti se, Kamen-škare-papir, Istina-izazov, Noć-dan.

Zbog interesa djece, Mateja i Nikola i dalje najavljuju brojne informatičke radionice sa mBot robotima i BBC micro:bitovima, a udruga će i dalje podržavati ovakve projekte te se potruditi da se cijeli sadržaj ovih radionica nadogradi, a sve za dobrobit djece koja žele naučiti više o programiranju i robotici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije