VIDEO I FOTO Gospa od Anđela – svečana procesija središtem Čakovca

>> Procesija u Čakovcu uz blagdan Gospe od Anđela (Srijeda, 2.8.2017.)

Središnji dio čakovečkog proštenja, Porcijunkulovog, bila je svečana procesija glavnom čakovečkom Ulicom kralja Tomislava i misno slavlje na otvorenom.

Duhovni program započeo je u franjevačkoj župnoj Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu u nedjelju trodnevnom duhovnom obnovom. Sudionici procesije, koja je jutros započela na Trgu Republike, osim vjernika i crkvenih dostojanstvenika bili su akteri javnog života Međimurske županije; međimurski župan Matija Posavec, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i njegov zamjenik Zoran Vidović.

U procesiji su tradicionalno sudjelovali Zrinska garda, PU međimurska, vatrogasci, KUD-ovi s čakovečkog područja i brojni građani. Gospa od Anđela ili Porcijunkula povezuje se s Porcijunkulovskim oprostom te ima veliko značenje za puk ovog dijela Europe. Misno slavlje na otvorenom u dvorištu franjevačkog samostana, povodom blagdana Gospe od Anđela predvodio je ljubljanski nadbiskup mons. Stane Zore.

Slavljenje Porcijunkule ima dugu tradiciju u Čakovcu, a povezuje se s dolaskom franjevaca u Grad Zrinskih prije 359 godina. Porcijunkulovski oprost može se dobiti od podneva 1. do ponoći 2. kolovoza. Osim na hrvatskom misno slavlje u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa poslijepodne bit će služeno i na mađarskom te slovenskom jeziku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije