FOTO Sveta Marija – Veliki skok za očuvanje rijeke Drave

U nedjelju, 9. srpnja obilježen je Dan europske Amazone, dan za čiste i žive rijeke. Toga su dana točno u 15 sati u cijeloj Europi poklonici čistog i zdravog okoliša zajedno skočili u naše rijeke.

Kod nas je Veliki skok (Big Jump) ponovno bio na rijeci Dravi, ovaj puta u suorganizaciji Općine Sveta Marija i Zaštitarsko-ekološke udruge ‘Senjar’ [ZeuS] iz Donje Dubrave, a okupio je više od 150 kupača svih generacija.

Ovoga puta program je trajao kroz dva dana na kupalištu kod Svete Marije, poznatom kao početak prirodnog toka rijeke Drave nakon niza hidroelektrana. Subotnji program bio je prava atrakcija – ljetno kino pod zvijezdama uz rijeku Dravu, a nakon filma unplugged svirka – gitare uz vatru.

Osim zajedničkog skoka u rijeku ovdje se je odvijao kolažni program uz dječje igre u suradnji s DVD-om Sveta Marija, ZeuS-ova škola veslanja u kajacima i gumenim rafting čamcima i još drugi niz atrakcija.

Program je završio Drava beach partyem. Uz bogat i raznolik program, i mladi i stari, uživali su uz Dravu, a što je najvažnije, ovim događajem je pokazano da ujedinjeni u slavljenju našeg prirodnog bogatstva, žive i čiste žile tekućice, naše rijeke Drave.

Raduje što se s godinama broj sudionika povećava pa je tako u nedjelju u Svetu Mariju došlo petstotinjak poklonika voda iz mnogih dijelova Međimurja i susjednog prekodravlja.

Obol ovom događaju, uz ranije čimbenike, dala je i Međimurska županija u čije ime je ovdje bio zamjenik župana Josip Grivec. Ništa manje vrijedan nije ni doprinos Općine Sveta Marija, odnosno njene načelnice Đurđice Slamek.

Rijeka Drava mjesto je hrvatskog Big Jumpa već dugi niz godina, jer je od strane mnogih domaćih i inozemnih stručnjaka prepoznata kao jedna od rijetkih očuvanih rijeka. Lokalno stanovništvo koje živi uz nju najviše svjedoči o njezinoj ekološkoj, sportskoj, gospodarskoj, a u zadnje vrijeme sve više i turističkoj važnosti za ovaj kraj.

Sa svojom bioraznolikošću i specifičnim meandrima te rukavcima, Drava predstavlja pravu oazu mira te utočište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge proglašene ugroženima te su stoga zaštićene.

Inače, Big Jump je događaj koji se još od 2005. godine odvija u mnogim europskim zemljama s ciljem podizanja svijesti o negativnom trendu iskorištavanja i onečišćenja rijeka te važnosti aktivne zaštite čistih rijeka. Ideja za pokretom je nastala 2002. godine, kad je rijeka Elba, koja je 1989. godine bila najzagađenija rijeka, ujedinila 100 000 ljudi iz različitih zemalja kojima ona protječe u plivanju njezinim tokom.

Kroz godine, događaj je prerastao u međunarodno slavlje čistih rijeka te se svake godine u mjesecu srpnju obilježava diljem Europe. Na taj dan mnoge europske rijeke postaju kupalište i mjesto okupljanja mnogih ljudi, a diljem svijeta širi se svijest o značaju očuvanja prirodnih tokova naših tekućica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije