CENTAR dr. Rudolf Steiner posjetio konferencije, ekološko imanje i koncert

U subotu, 10. lipnja 2017. godine Centar dr. Rudolf Steiner je posjetio najstarije hrvatsko ekološko imanje Zrno koje je u Hrvatskoj 1995. godine dobilo Eko-oskar za zaštitu okoliša u poljoprivredi i šumarstvu. Uz vodstvo Ksenije Piršljin i Zlatka Pejića upoznali su rad i funkcioniranje imanja po principu od polja do stola.

9. lipnja su sudjelovali na konferenciji o ekološkoj poljoprivredi u dvorcu Lužnica koju su organizirali Lokalna Akcijska Grupa Sava i Poljoprivredna Zadruga Berry Organica iz Zaprešića. Konferenciju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, a sudjelovali su i Jelena Petrov iz javne ustanove ReraSD, te Konrad Hauptfleisch, voditelj IFOAM Akademije, Božidar Benko, docent na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koji je istaknuo važnost usklađenja u korištenju dozvoljenih sredstava u eko proizvodnji sa zemljama EU.

Ana Marušić Lisac iz kontrolnog tijela Biotehnicon objasnila je svrhu kontrolnih tijela u Hrvatskoj, te način na koji oni surađuju sa proizvođačima, odnosno nadležnim institucijama. Kontrolna tijela također ne savjetuju proizvođače, već se proizvođači za savjete moraju obratiti Savjetodavnoj službi u čije ime je govorila Marija Ševar.

O plasmanu ekoloških proizvoda na tržište govorila je Jadranka Boban Pejić, a o primjerima iz prakse posjetitelji konferencije su mogli saznati na OPG-u Matije Cetinić-Frankosa ujedno i upravitelja Zadruge Berry Organica, koji je na svojoj plantaži bobičastog voća u Mariji Gorici zainteresiranima govorio o izazovima i svakodnevnim obavezama jednog gospodarstva u ekološkom uzgoju.

U subotu 17. lipnja 2017. godine u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru bio je održan međunarodni diplomski nastup apsolvenata euritmije pod nazivom Poti duše. Uz nastup 17 diplomanata i mnogobrojnu publiku uživali su u euritmijskim pokretima uz klasičnu glazbu koja je vjerno pratila njihov izričaj.

29. svibnja i 19. lipnja 2017. godine održane su radionice izrade i primjene biodinamičkih pripravaka na gradskim vrtovima grada Zagreba u Borovju i Maksimiru. Kroz kratak pokazni tečaj i sažeto predavanje predstavili su osnove biodinamičkih pripravaka i načine njihovih djelovanja, te su zajedno s korisnicima vrtova dinamizirali pripravak 500 i primijenili ga na njihovim parcelama.

26. lipnja 2017. godine u Krapini je održana radionica za prijavu potencijalnih prijavitelja Mjere 3.1.

26. svibnja 2017. godine Udruga za hrvatsko savršeno naselje “AKRAM” i Arhitektonski fakultet organizirali su cjelodnevni seminar i izložbu pod nazivom Urbani vrtovi i arhitektura. Seminar je okupio arhitekte, agronome, djelatnike gradske uprave Zagreb, građevinare, liječnike, djelatnike u sektoru (alternativne) poljoprivrede kako bi se razvila interdisciplinarna platforma o urbanom vrtlarenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije