NOVO DJELO Plodna godina pjesnikinje Stanke Gjurić iz Čakovca

Čakovčanka Stanka Gjurić je, eto, objavila i svoje petnaesto književno djelo (već drugu knjigu u ovoj godini), hrvatsko-talijansku zbirku pjesama ‘Protuotrov ili njegovanje ludila/Contravveleno o coltivazione della follia’, namijenjenu hrvatskom, no ipak ponajprije talijanskom tržištu, u prijevodu Ive Grgić Maroević.

Reći ćemo i zašto ‘ponajprije’. Kao i zadnjih nekoliko autoričinih knjiga, objavljena je putem Interneta (tiskare sa sjedištem u Belgiji), što je samo prednost za dvojezična izdanja, jer je na taj način svjetski dostupno.

Stanka kaže: ‘Renomirani pisci trebaju biti slobodni, drugim riječima-sami odlučiti u kojem trenutku i gdje će biti objavljeno njihovo djelo. Za njih više nisu ladice izdavača, s rukopisom na čekanju, o kojem god nakladniku bila riječ. Srećom, danas si takvo objavljivanje možemo lagodno i priuštiti.’

Inače je hrvatsko izdanje zbirke (svojedobno objavljeno u tadašnjem ‘Meditoru’) kojem je predgovor pisao Vlado Gotovac, što zbog tadašnje pjesnikinjine iznimne popularnosti, što zbog prisutnosti političkog vrha na samoj promociji knjige, izazvalo neviđenu pozornost medija.

Knjiga je polučila uspjeh zbog svoje nesumnjive kvalitete, hvalili su je ugledni književni kritičari, ali joj je, očito, suđeno da u 2017. izađe iz domaćih okvira i otisne se dalje.

Link na knjigu: https://www.shopmybooks.com/BE/en/book/stanka-gjuric-10/protuotrov-ili-njegovanje-ludila-contravveleno-o-coltivazione-della-follia-6 i Facebook stranicu: https://www.facebook.com/StankaGjuric/.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije