ARBITRAŽNI sud odredio granicu u Murskom Središću

Veliko uzbuđenje koje potiču mediji i politika vlada od jutros u Sloveniji u očekivanju objave presude arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

Sudac je krenuo sa čitanjem obrazloženja presude o granicama između Slovenije i Hrvatske. Ovaj sporazum je potpuno ratificiran od strane Slovenije i Hrvatske, podsjetio je sudac.

Pozvao se i na članak sedam arbitražnog suda, rekavši da su se obje strane složile da će arbitražna odluka biti obavezujuća za obje strane. Također, rekao je da su se složili da će strane provesti obje odluke i da će provesti izmjene nacionalnog zakonodavstva u roku od šest mjeseci kako bi ispoštovale presudu, pišu Vijesti.hr.

Sporne granične točke – Sud odredio granicu u Murskom Središću

Granica u Murskom Središću je jedna od spornih. Sud je odlučio da se granica nalazi na sredini rijeke Mure, što je potvrđeno i zapisnikom.

– Tribunal smatra da su katastarske granice u principu granice između dviju država. Također postoji pretpostavka da je granica svake republike vanjska granica perifernih distrikata koji su određeni u katastru.

Ovaj pristup je konzistentan sa sljedećim: katastarske granice moraju se poklapati s granicama republika pa ako se katastarska granica razlikuje od pravnih granica, to je katastarska granica koju treba prilagoditi. Granica svake države mora biti definirana općinama i to su one definirale unutar svojih katastarskih distrikata”, objasnio je sudac.

S obzirom na područje uz rijeku Sutlu, Sud također smatra da su aktastarske granice usklađene sa stvarnima.

Više informacija o drugim presudama saznajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije