VIDEO I FOTO Abel Kovačević – vlasnik prve privatne škole bubnjeva

Čast i zadovoljstvo biti je u društvu, a kamoli još razgovarati s mladim međimurskim glazbenim stručnjakom čiji su glazbeni okviri prešli sve granice Međimurja i Hrvatske, stručnjakom s kojim nismo mogli biti ravnopravni sugovornici na polju glazbe, ali smo glede toga mnogo toga naučili.

Danas 32-godišnji Abel prve glazbene korake započinje kod kuće sa svojim tatom i bratom. U dobi od 8 godina počinje svirati bubnjeve i pohađati privatne satove bubnjeva kod Roberta Jambrošića. 1995. zajedno sa svojim bratom i prijateljima osniva ‘Intro bend’ s kojima je nastupao diljem Lijepe Naše.

2002. godine priključuje se Big bandu Čakovec u kojem je i danas aktivan član. 2007. godine upisuje Jazz Akademiju u Grazu u klasi Howarda Curtisa gdje je i diplomirao 2011. godine. Godinu poslije završava Učiteljski fakultet u Zagrebu i stiče potvrdu o pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičkoj izobrazbi.

Svoje iskustvo u radu stiče godinama na različitim glazbenim radionicama, privatnim satovima, osnovnoj i srednjoj školi. Svirao je na festivalima u Americi, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Francuskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Bjelorusiji, Ukrajini, Rumunjskoj, Srbiji te BiH.

Učio je svirati od svjetski poznatih bubnjara – Adam Newsbam, John Raily, Jimmy Cobb, Jeff Balard i Billy Hart. Svira s October Light, Scifidelity Orchestra s kojima je često na kraćim europskim turnejama. Godinama je već aktivan kao studijski muzičar.

Proteklih godina je surađivao sa mnogo domaćih i stranih glazbenika, a neki od njih su Nina Badrić, Sandra Bagarić, Alan Bjelinski, Mladen Bodalec, Luis Bonilla, Matija Dedić, Oliver Dragojević, Ante Gelo, Igor Geržina, Primož Grašić, Stjepko Gut, Jacques Houdek, Ivana i Marija Husar, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Gabi Novak, Boško Petrović, Maya Sar, Elvis Stanić, Radojka Šverko, Martina Tomčić, Zagrebačka filharmonija i mnogi drugi. Sretno je oženjen i otac dvoje predivne djece, a tek su mu 32 godine.

Otkad datira Vaša sklonost prema glazbi, prvi počeci?

– Kao što sam u uvodu napomenuo, prvi glazbeni koraci bili su kod kuće sa tatom i bratom. Od malena sam volio ritam i pokazivao sklonosti prema bubnjevima i udaraljkama.

Potječete iz glazbene obitelji?

– Da. Tata pjeva, svira gitaru, violinu, pisac je i kompozitor mnogih pjesama. Mama pjeva u crkvenom zboru. Stariji brat Maasej svira klavir, završio je Jazz akademiju u Klagenfurtu, svira sa Gibonnijem već duži niz godina. Mlađi brat Joshua svira saksofon i trenutno je na trećoj godini na Jazz akademiji u Beču. Sestra Sara je najmlađa i svira klavir te ide na satove solo pjevanja u Varaždinu.

Kako je tekao Vaš glazbeni uspon?

Kad radite ono što volite niz godina, s vremenom dođu i rezultati. Postepeno rastete i postajete bolji, ne događa se preko noći, već su to godine i godine rada, vježbanja, odricanja. Upornost, rad, ljubav – to je ono što je vrlo važno, isto tako svjestan sam da talent koji imam je dar od Boga i zahvalan sam Njemu za sve što mi je darovao!

Fokusirajmo se na odabir bubnjeva?

– Bubanj je najglasniji i najljepši instrument koji postoji! Barem je meni najljepši. Ritam je nešto što svakoga pokrene. Ne možete ostati ravnodušni na dobar ritam (groove). On nosi, podiže i jednostavno morate zaplesati. Glavna karika svakog benda je bubnjar i ritam koji pokreće i drži ostale glazbenike.

Nešto opširnije o Glazbenoj akademiji u Grazu?

– Od 3. razreda osnovne škole, kad sam dobio svoje prve bubnjeve i počeo intenzivno svirati, rodila se želja i san o jazz akademiji u Grazu. Nakon završene srednje graditeljske škole u Čakovcu otišao sam na prijemni ispit u Graz. Od 24 kandidata, samo 4 nas je prošlo u drugi krug, nakon čega je samo jedan kandidat bio primljen, Austrijanac.

Nakon toga sam išao u Klagenfurt na prijemni ispit i ni tamo nisam uspio proći, ali zato je brat Maasej prošao prijemni za klavir i upisao akademiju Jazza u Klagenfurtu. Ali to me nije obeshrabrilo, nastavio sam svirati i uživati u glazbi.

Upisao sam Teološku biblijsku akademiju u Krapini. Nakon diplome ponovno sam se uputio u Graz na prijemni ispit. Tog puta bio sam primljen na Jazz akademiju u Grazu. Četiri godine studija proletjele su kao četiri dana, bilo je fenomenalno! Jazz je vrhunac glazbenog izričaja i kad znate svirati jazz i kad ste ‘doma’ u jazzu, svi ostali stilovi vam idu od ruke.

Kako je teklo vrijeme nakon završetka Akademije u kojoj ste stekli s titulu?

– Nakon završetka studija ‘Bachelor of Arts – Drums’ (BA), upisao sam Učiteljski fakultet u Zagrebu i položio pedagoške predmete tako da mogu predavati u školi što upravo i činim.

Koliko nam je poznato Vi ste svestrani u glazbenim nastupima?

– Tako je. Od sviranja u Baptističkoj crkvi u Mačkovcu svake nedjelje do studijskih “sessiona” pa od velikih i malih bina sa October Lightom i Scifidelity Orchestrom širom Hrvatske, Njemačke, Švicarske, Nizozemske… Velika mi je čast što sam imao priliku svirati i surađivati sa mnogo domaćih glazbenika koje sam prije spomenuo.

Prva privatna škola bubnjeva u Hrvatskoj, od ideje do realizacije?

– Ideja o Ritam Percussion školi rodila se u svibnju 2015. Volim svirati i poučavati svirati bubnjeve. Posebno me veseli kad vidim kod studenta volju i želju za sviranjem i učenjem. U meni to proizvodi radost i zadovoljstvo da pokažem ono što znam i što sam godinama učio i studirao.

Ljubav je glavni motivator. Ritam Percussion škola se rodila prvenstveno iz ljubavi. Ona pruža studentima priliku gdje mogu naučiti svirati bubnjeve. Kad sam ja počinjao toga nije bilo, ali sam zahvalan Robertu Jambrošiću i Damiru Kovačiću Skubi koji su mi pokazali prve korake i dali prave smjernice u učenju bubnjeva.

Isto tako, Ladislav Varga, voditelj Big banda Čakovec je zaslužan za moj napredak i rast u sviranju bubnjeva. Od početka moja je želja da Ritam Percussion škola bubnjeva bude mjesto za svakog tko želi svirati bubnjeve, bilo da već svira i želi više naučiti, ili nikad nije svirao i želi početi svirati. Škola je za svakog, bez obzira na starosnu dob, svakog tko želi vježbati, razvijati potencijal i talent koji ima.

Mjesečni raspored?

– Satovi su na individualnoj bazi i grupnoj (ansambl) gdje studenti imaju priliku zasvirati zajedno. Na ansamblu svaki učenik je na zasebnom setu bubnjeva, perkusijama ili udaraljkama na kojima sviraju zajedničku kompoziciju čime vježbaju sviranje u bendu, držanje tempa, dinamiku, slušanje jedan drugoga, čitanje nota, improvizaciju. Ansabl se odvija jednom mjesečno.

Jedna uspješna školska godina je iza nas!

– Škola je započela sa svojim radom u 10. mjesecu 2016. u Čakovcu (Kralja Tomislava 38), preko puta Podrooma. Ove školske godine 6 polaznika je uspješno završilo prvi stupanj sviranja bubnjeva.

Ciljevi i zadaci škole?

– Cilj škole je naučiti polaznike svirati bubnjeve kroz edukativno i kreativno okruženje. Razviti talent i potencijal svakog polaznika. Škola bubnjeva odvija se kroz redovite semestarske programe, koji se vremenski poklapaju sa školskim polugodištem.

Redoviti (semestralni) programi namijenjeni su ponajprije učenicima osnovne i srednje škole te studentima, no mogu upisati i svi ostali bez obzira na dob. Plan i program je pomno osmišljen, temeljen na metodama najboljih svjetskih obrazovnih institucija i dugogodišnjim iskustvom sviranja i poučavanja.

Na nastavi se koriste referentni notni i video materijali, play along trake, video i audio snimanje učenika u cilju analize i napretka u procesu učenja. Učenje je sistematično i metodično. Cilj je postići potpunu kontrolu nad instrumentom.

Osnovna znanja koja u školi možete steći su tehnika ruku – početni položaj, držanje palica, čitanje nota, koordinacija učenja pjesama i zapisivanja ‘drum chartova’, sviranje različitih stilova (pop, rock, funk, jazz, fusion, drum&bass, reggea, latin ritmovi), rudimenti + praktična primjena na setu, sviranje i vježbanje sa metronomom i play along trakama, linearno sviranje, grupno muziciranje – sviranje u bubnjarskom ansamblu i još mnogo toga.

Kakvi su bili ovogodišnji rezultati?

– Škola je imala svečanu produkciju – koncert gdje smo zajedno predstavili ono prijateljima polaznika škole. Isto tako, svaki polaznik je polagao završni ispit gdje su svirali pripremljen program za ispit. Na ispitu je bila prisutna komisija – Maasej Kovačević dipl. klavirist, Stjepan Horvat (dipl. kontrabasist sa zagrebačke akademije) i Jošua Kovačević (student 3. godine Jazz Akademije u Beču).

Na ispitu su polaznici imali prilike zasvirati sa bendom (komisijom) kako bi pokazali stečeno znanje tijekom godine, što smo tijekom godine vježbali i naučili. Svaki polaznik tijekom školske godine ima priliku snimati audio i video zapis i napraviti svoj “drum cover”. Ovogodišnji učenici su to učinili, a video i audio materijali su u obradi i kroz par tjedana bit će objavljen. Super prilika, iskustvo za svakog studenta da se okuša u snimanju.

Kako dalje?

– Nova školska godina započinje u rujnu 2017. godine. Upisi su u tijeku, a informacije se mogu dobiti na web ili Facebook stranici. Mjesečna cijena 320 kuna, 4 sata po 45 minuta – 3 sata individualne nastave + 1 sat ansambla (grupne nastave).

Led je probijen. Posebno raduje zadovoljstvo vlasnika škole, a još više oni koji će već danas sutra zasvirati glazbenim pozornicama Međimurja, a i šire. Abel kaže kako će ih on još uvijek ‘jednim okom motriti’, konačno, to su bili njegovi prvi učenici.

Još je rekao kako je u tom mnoštvu nabrajanja njegovih glazbenih usavršavanja zaboravio spomenuti kako je šest godina učio svirati i trubu pa stoga i ne čudi što ona zauzima posebno mjesto na zidu njegove glazbene učionice. A vidite li Abela kako slučajno negdje svira i trubu znajte da nije ‘zalutao’, već joj svoj tonalitet daje školovani ‘dah’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije