DRAŽEN ORŠUŠ ‘Jako se trudim ostvariti svoje životne ciljeve’

Dražen Oršuš učenik je osmog razreda, točnije, posebnog razrednog odjela u OŠ Ludbreg. Zbog teškoća u razvoju i problema s vidom, školuje se uz individualizirani pristup. Rođen je u obitelji s 14 djece, do petog je razreda živio u izrazito teškim uvjetima u romskom dijelu naselju Sveti Đurđ, bez struje i vode.

Kao i većina sestara i braće, izdvojen je iz obitelji i jedno je vrijeme bio štićenik Dječjeg doma Svitanje u Koprivnici, sve dok u petom razredu nije udomljen kod obitelji Jančić u Ludbregu, u koju je, iz Svitanja, povremeno dolazio na praznike i vikende.

Na prijedlog razrednice Sanje Pavčec, Dražen je postao ovogodišnji dobitnik nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije u kategoriji učenika osnovnih škola.

– Sretan sam zbog nagrade. Velika je to čast! – kaže skromni dječak. Na pitanje što bi poručio svojim vršnjacima, odgovara da se uvijek moraju truditi da ostvare svoje životne ciljeve. On se, dodaje, jako trudi. Razrednica Pavčec napominje da je Dražen u udomiteljskoj obitelji svima od velike pomoći.

– Najstariji je u obitelji i vrlo ozbiljno shvaća svoju ulogu u zajednici. Pomaže oko svakodnevnih poslova i brige o ostaloj djeci. Svojim ponašanjem i pristojnošću primjer im je u životu i školovanju. Uz udomiteljicu koju je Centar za socijalnu skrb ocijenio kao jednu od najboljih u Hrvatskoj, uvijek se brine da ostala djeca ne zakasne u školu, da napišu svoje domaće zadaće i obave higijenu – kaže.

Želi se školovati i imati obitelj

Potvrđuje to i udomiteljica Lidija Jančić. – Dražen je izuzetno dijete i kao obitelj bili smo na velikom dobitku kad je stigao k nama. Brzo se prilagodio i izrasta u krasnog mladog čovjeka. Kod nas je udomljen i njegov brat, što ga je jako razveselilo – kaže udomiteljica. Ništa manje vrijedan je i u školi.

Sve od upisa u posebni razred, prosjek ocjena mu je 5.0. Razrednici pomaže u komunikaciji s drugim učenicima, a kako je ona volonterka u brojnim udrugama koje se bave djecom i mladima, upio je tu njezinu ljubav prema pomaganju, pa se kao predsjednik razreda uvijek odaziva na humanitarne akcije na školskoj i lokalnoj razini.

– Kao primjer, spomenula bih skupljanje pomoći za udrugu Facebook Humanitarci Zagreb, izradu anđela za udrugu “Jak kao Jakov”, suradnju s ludbreškim Suncem, izradu prodajnih suvenira za prodaju za udrugu “Naš svijet”… – nabraja S. Pavčec.

Osim što voli crtati, u slobodno vrijeme Dražen se aktivno bavi hrvanjem u Hrvačkom klubu Ludbreg, odlazi na natjecanja i osvaja nagrade. Što dalje? Planira se, kaže, upisati u srednju školu u Varaždinu, a pri odabiru će mu pomoći i stručnjaci za profesionalnu orijentaciju u HZZ-u. Nakon što stekne zanat, volio bi imati svoju obitelj. I dom.

– Cijela njegova obitelj, škola i klub mu pomažu u tome, motiviraju ga i uspješno pokazuju da je sve moguće postići ako se dovoljno trudi. On je u obitelji, školi i klubu ravnopravan član zajednice – ističe razrednica, koja se, uz podršku razrednog vijeća i škole, na kandidaturu odlučila jer vjeruje da će mu nagrada promijeniti život u pozitivnom smjeru, dati mu osjećaj odgovornosti i samopouzdanje, a i vidio bi i da okolina cijeni njegov marljiv trud i zalaganje.

Zato se Dražen ovih dana i osjeća kao najsretniji dječak na svijetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije