NIKOLA POKRIVAČ Svi žele pomoći, u 2 sata prikupljena 133 uzorka

Čak 133 uzorka prikupljena su jučer u samo dva sata u akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica na gradskom stadionu NK Varaždina. Tu je akciju, kao i onu koja je u poslijepodnevnim satima održana u Svetom Martinu na Muri, organizirala Zaklada Ana Rukavina, potaknuta teškom bolešću 31-godišnjeg nogometaša Nikole Pokrivača.

– Odaziv građana je odličan, tim više što je akcija u Varaždinu provedena za radnog vremena od 10 do 12 sati. Kad smo posljednji put imali sličnu akciju, upisanih je bilo puno manje, iako je tada bila subota, kaže Marija Stapar iz Zaklade.

Prikupljeni uzorci šalju se u KBC Zagreb, u Zavod za tipizaciju tkiva, gdje će čekati na red za obradu. Na stadion NK Varaždina, kluba koji se također uključio u organizaciju, stigli su i brojni Nikolini kolege, poput Darija Jerteca, koji je s Nikolom bio šest mjeseci cimer, a i zajedno su i otišli u Dinamo.

– Svi mu želimo izlječenje, učinili smo što smo mogli, a sad je sve u Božjim rukama. Nadam se da će netko od nas biti podudarni davatelj i da će Nikola moći na transplantaciju. On je borac na terenu i vjerujem da će sve dobro završiti. Pogodilo me sve to, koliko ljudi oboli oko nas, a kad se to desi nekom bliskom, onda tek postaneš svjestan koliko je zdravlje vrijedno i koliko treba cijeniti život, rekao nam je Dario Jertec.

Podršku je došao dati i nogometni trener Branko Ivanković, i sam bivši igrač varaždinskog Varteksa, iako se zbog dobi nije mogao upisati u registar. Rekao je da vjeruje da će se Nikola, kojega je trenirao, uspjeti izliječiti. U registar su se upisali igrači NK Varaždina, koji su poručili “Svi smo mi Nikola”.

– Drago nam je bilo vidjeti i našu tenisačicu Karolinu Šprem. Hvala svima koji su se odazvali, kaže Stapar. Nikola Pokrivač obolio je od Hodgkinovog limfoma i treba mu transplantacija koštane srži, no još nije uspio pronaći podudarnog davatelja.

U Zakladi ističu da se u registar mogu upisati svi zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina. Uzimaju se uzorci krvi i utvrđuju antigena tkivne snošljivosti, a cilj je pomoći oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije i bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži.

U Svetom Martinu na Muri, općini iz koje je Nikola rodom, u organizaciju se uključila sama Općina. Dosad je u Hrvatski registar upisano preko 54.100 građana, potencijalnih darivatelja matičnih stanica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije