PODRŠKA U INTEGRACIJI Projekt za mlade počinitelje kaznenih djela

Udruga za pomoć djeci i mladeži ‘Osmijeh’ 27. siječnja ove godine započela je provedbu projekta “Podrška u integraciji”, čije je planirano trajanje 12 mjeseci.

Partner u projektu je Međimurska županija, a projekt je usmjeren na osnaživanje i pripremanje mladih počinitelja kaznenih djela s područja Međimurske županije (u dobi od 14. — 21. godine) za reintegraciju u zajednicu i obitelj nakon izlaska s izvršenja odgojnih mjera i kazne maloljetničkog zatvora u Odgojnom zavodu u Turopolju.

Projekt financira Ministarstvo pravosuđa, Uprava za zatvorski sustav, a njegova ukupna vrijednost iznosi 82.500 kuna. Ovim se projektom mlade počinitelje kaznenih djela želi osnažiti i pripremiti za lakšu integraciju u društvo i uključivanje na tržište rada. S tim ciljem oni sudjeluju u grupnim podrškama i individualnim savjetovanjima.

Prva u nizu od 12 radionica s mladima održana je 24. travnja u prostorijama Odgojnog zavoda u Turopolju. Prisustvovalo je pet maloljetnika i mlađih punoljetnika, a radionicu su vodile Jelena Čugalj, dipl. soc. ped. te Ivana Vimer, mag. philol. angl. et mag. paed. koje će voditi i preostale grupne podrške i individualna savjetovanja.

Da bi se olakšao povratak mladih u obitelj, projektom je predviđena i edukacija i priprema roditelja mladih počinitelja kaznenih djela za njihov povratak u obitelji. Edukaciju vodi Iva Miser, mag. soc. ped. kroz šest radionica. Prva radionica s roditeljima održana je 26. svibnja u prostorijama Srednje škole Čakovec na kojoj je prisustvovalo osam roditelja.

Također, tijekom trajanja projekta radit će se na senzibilizaciji poslodavaca i uspostavi kvalitetne suradnje s potencijalnim poslodavcima s područja Međimurske županije s ciljem poticanja zapošljavanja mladih s problemima u ponašanju.

Sustavnim radom s mladim počiniteljima kaznenih djela i njihovim roditeljima te zapošljavanjem mladih počinitelja želi se utjecati na sprječavanje recidivizma kaznenih djela.

Udruga za pomoć djeci i mladeži “Osmijeh” zahvaljuje Odgojnom zavodu u Turopolju i Srednjoj školi Čakovec na suradnji i ustupljenom prostoru za održavanje radionica te prepoznatoj potrebi za sustavnim radom s korisnicima Odgojnog zavoda za njihovu bolju integraciju nakon izlaska iz institucije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije