POVRATAK KUĆI Program koji je u Međimurju naišao na plodno tlo

U čakovečkoj zgradi Scheier danas je bilo iznimno svečano. U dostojanstvenoj atmosferi punoj pozitivnih naboja ovdje je održana Završna konferencija trogodišnjeg programa Povratak kući koji se je provodio u sklopu Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije.

Riječ je o programu koji je pokrenut 31. lipnja 2014. godine, a završit će 31. svibnja ove godine. – To je trogodišnji program s ciljem da se osobe s intelektualnim teškoćama, odrasle osobe na području Međimurske županije osamostale za život uz podršku – istaknula je mag. humanitarnih znanosti Renata Peršak, voditeljica programa.

Riječ je o osobama iz institucija. Radi se na deinstitucionalizaciji. Kroz program je prošlo 13 osoba koji su postigli vrlo dobre uvjete za daljnji samostalni život ili život uz podršku koja može biti povremena ili 24 sata dnevno. Dobro su se uključili u rad lokalne zajednice, odazivaju se na sve sportske i kreativne aktivnosti, izuzetno su se prilagodili i osamostalili.

Raspon njihovih godina je od 18 do 60 godina s podjednakim brojem muškaraca i žena. Na tom programu je radila jedna velika skupina ljudi, od prilagoditelja, koordinatora, asistenata, volontera. – Radi se o velikom stručnom timu, a podrška su nam bili partneri na programu, Grad Čakovec, Međimurska županija, Centar za socijalnu skrb Čakovec te Dom za odrasle osobe Orehovica – dodala je mag. Peršak.

– Međimurska županija je partner na svim projektima Udruga osobama s intelektualnim teškoćama. Ovo je hvalevrijedan projekt koji zapravo na konkretan način zagovara sve ono o čemu mnogi na nacionalnoj razini samo pričaju, a to je deinstitucionalizacija, pružanje podrške, ne samo u sklopu stanovanja, nego pripreme za život i rad, socijalizacija osoba koje imaju intelektualne poteškoće – rekla je zamjenica međimurskog župana Sandra Herman te naglasila kako je važno da se o njima brine cijela zajednica kako oni ne bi bili izolirani nego da dobiju svoj pravi dom i zato projekt nosi pravo, ali i simbolično ime.

Daljnju pomoć novim projektima je dala i Vesna Lepen- Vidrač, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec. Uz nju ovdje su bili Branko Sušec iz Županijskog ureda za društvene djelatnosti, David Vugrinec ispred Grada Čakovca i Suzana Belović, ravnateljica Doma za odrasle osobe Orehovica. Sve njih, kao i brojne članove Udruge, je pozdravila Marija Puklek, predsjednica Udruge koja je spomenute nagradila zahvalnicama i cvijećem.

Izveden je dojmljiv kulturni program u kojem je sudjelovala Pjevačka skupina iz Doma za odrasle osobe Orehovica i folklorna skupina Udruge s intelektualnim teškoćama.

Posebno dojmljivi su bila svjedočenja učesnika programa. Tako je Nikola Žemljić kratko rekao: – U Orehovici mi je bilo dobro, a u Udruzi sam se snašao odlično. – Dobro sam se snašla i lijepo mi je – kazala je Indira Kozar. Lijepu gestu učinila je Katarina Poljak koja je sačinila bukete zahvalnosti sa svježe ubranim cvijećem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije