PRELOG Održan seminar za dirigente puhačkih orekstara

Puhački orkestar Grada Preloga organizirao je seminar za voditelje puhačkih orkestara, na kojemu je predavač bio dirigent Ivan Skender. Seminar je održan u subotu, 20. svibnja 2017., a seminaru su bili prisutni voditelji puhačkih orkestara s područja donjeg Međimurja.

Već treću godinu zaredom Puhački orkestar Grada Preloga organizira seminar, koji ima veliki značaj u usavršavanju tehnike dirigiranja, naznačavanja dinamike i ritma, čitanju partitura i ostalih sredstava izravne komunikacije sa izvođačima, kako za voditelje orkestara tako i za same izvođače.

Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Nakon mature na Srednjoj glazbenoj školi i Općoj gimnaziji u Varaždinu, 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja.

Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja (Klaus Arp, Bertrand de Billy, Zubin Mehta i dr.) i kompozicije (Michael Jarell, Joszef Soproni). Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. 2011 godine je skladao svoje najopsežnije djelo, operu Šuma Striborova koja je praizvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu Muzičkog biennala Zagreb, te je doživjela brojne izvedbe u samo godinu dana svog postojanja.

Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim orkestrima i zborovima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija, Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor Opere HNK u Zagrebu te Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma.

Zbor Palma je pod njegovim vodstvom osvojio prvu nagradu na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 2006., 2008., 2010. i 2012. te posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora 2008. Na međunarodnom festivalu zborova u Ohridu 2009. i na međunarodnom festivalu zborova u Pragu 2011. osvaja prve nagrade i posebne nagrade žirija. Bio je jedan od pokretača i prvi zborovođa Djevojačkog zbora Hrvatske 2011. U dirigentskoj karijeri osobito je posvećen izvedbama i praizvedbama skladbi suvremenih hrvatskih autora, a 2012. članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga za stalnog dirigenta.

– Rezultati seminara sigurno će se pokazati u daljnjem radu našeg Puhačkog orkestra – kaže Kristina Kolarek, predsjednica preloškog orekstra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije