PREDAVANJE I RADIONICE o proizvodnji glačanog kamena na području Međimurja

Zbirka prapovijesne građe Muzeja Međimurja Čakovec čuva vrijedne primjerke kamenih sjekira, batova, dlijeta i drugih glačanih kamenih alatki pronađenih isključivo na području Međimurja. Ti predmeti od neprocjenjive su kulturno-povijesne vrijednosti i predstavljaju najstarije ljudske izrađevine iz muzejskog fundusa – njihova se starost procjenjuje na više od sedam tisuća godina.

Arheološki nalazi upućuju na postojanje specijaliziranih radionica za izradu kamenih oruđa, radionice pak ukazuju na postojanje uređenih naselja i pojedinaca koji su poznavali sirovine, ovladali vještinom izrade takvih predmeta i profesionalno se time bavili.

U međurječju Mure i Drave prije više tisuća godina

Kameni alati pronađeni na području Međimurja kvalitetom i oblikom ne razlikuju se od sličnih oruđa pronađenih na širem srednjoeuropskom prostoru. Razvidno je, dakle, da je u međurječju Mure i Drave prije više tisuća godina postojala razvijena i uniformirana proizvodnja glačanog kamena.

O svemu tome, ali i o mnogočemu drugom posjetitelji će moći čuti i vidjeti na izložbi Kamen na prapovijesni način, koja će biti otvorena u petak, 19. svibnja u 19 sati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.

Paralelno s izložbom, Muzej će organizirati i popratne radionice pod nazivom Igrom u prapovijest, sa svrhom popularizacije arheologije te prikaza načina života i izrade kamenih alata na prostoru današnjeg Međimurja prije više tisuća godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije