VELIKA ANALIZA Čakovec u top 10 gradova po kvaliteti života

Ocjenjivani su svi hrvatski gradovi (njih 128), u kojima se nastojala utvrditi ukupna kvaliteta života koju uživaju tamošnji stanovnici, piše Jutarnji list.

Varaždin, barokni grad na sjeveru zemlje s malo manje od 47.000 stanovnika, najugodniji je grad za život u Hrvatskoj. Pokazala je to analiza 40 različitih kriterija, prema kojima su ocjenjivani svi hrvatski gradovi (njih 128), a kojima smo, temeljem dostupnih podataka, nastojali utvrditi ukupnu kvalitetu života koju uživaju tamošnji stanovnici – od zaposlenosti i zarade, preko dostupnosti zdravstvene zaštite, uvjeta u obrazovanju, mogućnosti studiranja, kulturne ponude i turizma, do sigurnosti od kriminala, održivosti gradskih proračuna i poduzetničke klime.

I ova je analiza pokazala da sjever zemlje i dalje stoji bitno bolje od juga te da se ukupne razlike ne smanjuju: među 10 najbolje plasiranih gradova, samo je jedan – Dubrovnik – s juga. Na drugom je mjestu plasiran grad Zagreb, glavni grad s nizom najboljih pokazatelja. Uz Varaždin, među prvih 10 je i Čakovec, te čak četiri istarska grada – Buzet, Poreč, Rovinj i Pula. Preostala dva su iz Primorsko-goranske županije – Rijeka i Bakar.

Zaposleni sjever

Pobjednički Varaždin u većini je kriterija bio visoko na rang-ljestvici gradova, ali najboljim se pokazao u samo jednom od njih 40 – onom koji smo vrednovali najviše. Radi se o zaposlenosti stanovništva, što smatramo glavnim preduvjetom kvalitete života te mu je dodijeljen najveći značaj.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, koji objavljuje broj zaposlenih u pravnim osobama, u Varaždinu je 2015. godine u punoj zaposlenosti radilo 25.047 od ukupno 46.964 stanovnika tog sjevernohrvatskoga grada. Dakle, njih 53,4 posto.

Pritom se ne radi o 53,4 posto stanovnika u radnoaktivnoj dobi (od 15 do 64 godine), već o ukupnom stanovništvu u koje se ubrajaju i djeca i umirovljenici. Samo tri od 128 gradova u državi imaju više zaposlenih od ostalih kategorija stanovništva. Sva tri grada nalaze se na sjeveru države: uz Varaždin, to su Čakovec (53 posto) i Zabok (50,9 posto).

Socijala u Međimurju

I prosječna mirovina, o kojoj su podaci također dobiveni od Porezne uprave te se odnose na 2014. godinu, najviša je u Zagrebu. Daljnji je poredak ipak nešto drugačiji nego kod plaća. Na drugom mjestu nalazi se Rijeka, a slijede Opatija, Duga Resa i Kastav. Iako postoji dojam da su razlike u prosječnim mirovinama među stanovnicima različitih gradova manje nego razlike u prosječnim plaćama, podaci pokazuju drugačije: najveća, zagrebačka mirovina veća je od najniže, isplaćene u Murskom Središću, čak 75 posto.

Mursko Središće je i jedan od gradova s najvećim udjelom primatelja socijalne pomoći. Prema podacima Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, 2,2 posto hrvatskih građana primatelji su zajamčene minimalne naknade, kolokvijalno nazvane socijalnom pomoći. Najmanje takvih – 0,2 posto – ima u Buzetu, Korčuli, Pazinu i Rabu, dok ih je najviše u Kninu, gdje socijalnu pomoć prima gotovo 15 posto stanovništva. Mursko Središće, sa 10,4 posto primatelja, nalazi se na predzadnjem mjestu, piše Jutarnji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije