HITNA U MEĐIMURJU Ovi ljudi svakodnevno spašavaju živote

Zamišljen kao izdvojena djelatnosti iz bivšeg Doma zdravlja, potreba za Zavodom za hitnu medicinu prepoznata je kako u Europi tako i u Međimurju, temeljem čega je prije punih 5 godina Međimurska županija osnovala Zavod za hitnu medicinu.

Simbolično, ovaj je jubilej obilježen prigodnom svečanošću, ujedno uz predstavljanje novih mladih liječnika i tehničara te povratnika iz svih krajeva regije koji su od ovog tjedna novi članovi tima naše hitne, te potpisivanjem ugovora kojim s radom može krenuti ispostava u Murskom Središću.

Kruna svih 5 godina nova su zapošljavanja u Zavodu, prvenstveno za potrebe Murskog Središća, ali i dolazak mladih liječnika. Naš Zavod kompletno je popunjen i ekipiran, a osobito veseli povratak liječnika i medicinskog osoblja iz inozemstva, Irske, Njemačke, čak imamo povratnicu iz zagrebačke klinike”, s ponosom je istaknuo ravnatelj Tomislav Novinščak i objasnio kako semnogo toga promijenilo od osnutka, od reforme medicine na koju smo se svi morali privikavati, do osnivanja Ispostave Prelog, rekonstrukcije Zavoda, nabavke nove opreme, tehnologija, uvođenja standarda, digitalizacije i slično.

Mnogo je toga učinjeno kako bi ova djelatnost uistinu bila branik i zaštita zdravlja stanovnika cijele Međimurske županije, a glavni dionik u sustavu svakako su ljudi, kojima se zahvalilo prigodnim priznanjima u okviru svečanosti.

Ispostava u Murskom Središću otvara se 12. svibnja

Pet godina rada ovog najmlađeg dijela zdravstva, ali i jednog zdravog tima zdravstvene zaštite, pozdravio je i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je prvo s ravnateljem potpisao Ugovor o financiranju dugo očekivane Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Mursko Središće.

“Ovim potpisom vrijednim 300 tisuća kuna možemo krenuti s radom, otvaranje ćemo upriličiti 12. svibnja, dok će službeni početak rada biti 15. svibnja”, naglasio je pritom župan Posavec te objasnio kako su odrađene temeljite finalne provjere Povjerenstva Ministarstva zdravstva i zadovoljeni svi uvjeti za tim T2 za područje Grada Mursko Središće i susjednih općina.

Iako je Hitna na našem području djelovala i mnogo ranije, osnivanje Zavoda prije 5 godina kao izdvojene djelatnosti zahtijevalo je određene transformacije, ulaganja te stvaranje kvalitetnih i suvremenih uvjeta. Ono što mi je posebno drago je da nam taj sustav i stvaranje uvjeta dovode nove liječnike, tehničare, medicinske sestre.

Zaposleno je 10 medicinskih tehničara i sestara za potrebe rada tima ispostave u Murskom Središću, imamo 4 nova mlada liječnika kao zamjene za odlaske na specijalizaciju, te još 2 zapošljavanja – medicinske sestre i vozača, što je 16 novih radnih mjesta, dakle nemamo problema kao drugi s odlaskom liječnika, već upravo suprotno, k nama se vraćaju i dolaze“, rekao je pritom međimurski župan te dodao kako je ponosan da kroz izmjene mreže hitne medicine uskoro Hitnu dobivaju građani Murskog Središća i okolice, čime nastavljamo povećanje zdravstvenog standarda i pozicioniramo se u sam vrh brze i kvalitetne intervencije.

16 mladih liječnika, tehničara i medicinskih sestara u međimurskom zdravstvu!

Svi prisutni složili su se kako je neophodno dati poticaj mladim zdravstvenim radnicima i istaknuti poticajnu sredinu Županije i Zavoda za hitnu medicinu za ostanak mladih stručnjaka u Međimurju, a naglasak je dan i na tri specijalizacije iz EU fondova koje su odobrene za potrebe hitne.

Ujedno je župan Posavec najavio kako su upravo to trenuci kada treba još više raditi i ulagati, stvarati uvjete za pacijente, zdravlje svih Međimurki i Međimuraca koji koriste sustav, ali i mlade kadrove, te najavio ulaganja u vozila i u opremu, nastavak izgradnje Doma zdravlja, investicije u Županijsku bolnicu Čakovec i kvalitetne liječnike i osoblje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije