MUZEJSKA KUTIJA postavljena u Gradsku kavanu: ‘Ovo je jedinstven projekt!’

U vrlo svečanom ozračju, župan Matija Posavec otvorio je u Gradskoj kavani u Čakovcu prvu muzejsku kutiju u Republici Hrvatskoj.

Događaju su nazočili brojni građani, novinari, političari i kulturni djelatnici, koji su redom imali riječi hvale za ovaj jedinstven muzejski promidžbeni projekt.

Svrha Muzejskih kutija je promicanje muzejske djelatnosti i kulturno-povijesne baštine Međimurja.

Muzej izvan muzeja

Ovisno o prostoru i ambijentu u koji je smještena, svaka kutija ima po jedan izložen muzejski predmet s pripadajućim tekstom i opisom predmeta.

Kutije će se postavljati u javne ustanove, kavane, banke, hotele i druge frekventnije prostore, a predmeti će se izmjenjivati svaka tri mjeseca.

Muzej Međimurja Čakovec na taj način želi iskoračiti iz muzejskih prostora i predstaviti svoju osnovnu djelatnost i predmete iz svog fundusa široj javnosti na posjećenijim i frekventnijim mjestima koja svojim interijerom i kulturnim ozračjem zaslužuju biti muzejski prezentanti.

U prvoj muzejskoj kutiji izložen je prikladan predmet za bečku kavanu – čajni servis engleske tvornice John Davenport.

Iznad kutije istaknuta je stara bečka izreka o kavanama: Ne kod kuće, a opet doma.

Ta izreka puno govori o društvenoj ulozi okupljanja u kavanama, u vrijeme kada nije bilo mobitela i kada je neposredni razgovor u javnom prostoru bio vrlo cijenjen i poželjan oblik društvene komunikacije.

Kao kralj George IV.

Uz kutiji se nalaze i dva zasebna teksta: jedan o povijesti čakovečke kavane, a drugi o izloženom predmetu.

Godine 1913. u Čakovcu je otvorena prva gradska kavana – Kavana Royal. Njezina unutrašnjost bila je uređena po uzoru na budimpeštansku kavanu Otton.

Kavana Royal bila je omiljeno okupljalište imućnijih građana i obrazovanijeg sloja stanovništva koji su u opuštajućem kavanskom ozračju raspravljali o aktualnim društvenim temama.

Vrhunac svoje popularnosti i posjećenosti Kavana Royal doživjela je u razdoblju između dva svjetska rata kada ju je preuzeo poznati ugostitelj i stolnotenisač Géza Legenstein.

Današnji vlasnici Gradske kavane žele je različitim sadržajima oživjeti u njezinom nekadašnjem sjaju.

Osim soda vode, koja se koristila za razrjeđivanje vina u špricer, te međimurskog pjenušca, različitih voćnih i biljnih likera, konjaka, ruma, rakije, piva i kave, u čakovečkim se kavanama posluživao i čaj, koji se uglavnom konzumirao kao lijek protiv prehlade.

U kavanama i građanskim kućama čaj se posluživao u prikladnom keramičkom i porculanskom posuđu s bogatim reljefima i ornamentalnim ukrasima u intenzivnim bojama.

Kompletan čajni servis sastoji se od čajnika, šalica s tanjurićima, šećernice, vrčića za mlijeko ili tučeno vrhnje te dodatnim žličicama i hvataljkama za šećer.

U ovoj muzejskoj kutiji izložen je čajni servis engleske tvornice Manufakture John Davenport koja je proizvodila keramiku od 1783. do 1882. godine.

Podaci o tome kako je servis dospio u Čakovec nisu poznati, ali je zanimljivo da se taj skupocjeni porculan, kakvim se svojedobno koristio i ‘prvi gospodin Engleske’, kralj George IV., našao i u našem gradu.

Međimurski župan Matija Posavec čestitao je Muzeju Međimurja Čakovec na vrlo domišljatoj promidžbenoj akciji.

– Lijepo je da muzej ima potencijala promišljati o novim, originalnim oblicima popularizacije muzeja i muzejske djelatnosti. To je dokaz da muzejski djelatnici prate moderne trendove te da znaju kako stvari u današnjem svijetu funkcioniraju. Samo na taj način mogu razumijeti ovu zanimljivu ideju koja, kako se meni čini, ide za tim da muzej krene ususret građanima – kazao je župan.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, Maša Hrustek Sobočan, zahvalila se vlasnicima Gradske kavane, Petriku i Vesni Pintarić, na razumijevanju i pristanku da u svom lokalu postave prvu muzejsku kutiju.

– Premda smo upite za postavljanje kutija poslali na brojne adrese, na razumijevanje smo, barem u ovom prvom krugu, naišli upravo kod vlasnika Gradske kavane. Zahvaljujem se Patriku i Vesni Pintarić, ali se isto tako nadam kako je ovo tek početak, te da ćemo u Međimurju u najskorije vrijeme postaviti barem još nekoliko muzejskih kutija – kazala je, među ostalim, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan.

Kutiju je prema idejnoj zamisli voditelja promidžbe i marketinga Muzeja Međimurja Čakovec, Zlatka Bacingera, izradila tvrtka Eltel iz Čakovca, a kulturni program u prigodi njezina otvaranja pripremio je poznati međimurski glazbenik Igor Baksa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije