ILEGALNO ORUŽJE u Međimurju – Branimir Bunjac zatražio odgovor od policije

Tijekom prosinca, kao član Saborskoga odbora za nacionalnu sigurnost, Branimir Bunjac iz Živog zida postavio je pitanje o ilegalnom oružju u Međimurju.

‘Obzirom na tragediju u Piškorovcu ovaj puta ću tražiti da navedeno pitanje bude točka dnevnoga reda na istome odboru.’, rekao je Bunjac.

U nastavku donosimo u cijelosti odgovor glavnog ravnatelja policije:

‘Poštovani,

vezano za stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji obavještavamo Vas kako stanje sigurnosti cijenimo zadovoljavajućim, uz prisutne pojedine pozitivne trendove. Na stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji u najvećoj mjeri utječe imovinski kriminalitet koji u ukupnom kriminalitetu tijekom godina sudjeluje sa udjelom od približno 70%, pri čemu dominiraju kaznena djela krađa i teških krađa. Važno je međutim istaknuti da su u toj domeni kriminaliteta, nakon više godina rasta, već drugu godinu zaredom ostvareni pozitivni trendovi u pogledu smanjenja broja kaznenih djela uz istovremeno povećanje njihove razriješenosti.

Kada su u pitanju ostali vidovi kriminaliteta, valja istaknuti rastući broj zapljena u domeni zlouporabe droga u većini slučajeva iz domene prekršaja. Bilježi se trend smanjenja broja kaznenih djela organiziranog kriminaliteta koji je povezan uz izostanak kriminaliteta vezanog uz nezakonito prebacivanje osoba preko državne granice. Slijedom navedenoga naglasak postupanja policiji stavljen je na kaznena djela nezakonitih igara na sreću i ilegalnog posjedovanja oružja.

Važno je istaknuti izraženu zastupljenost djece i maloljetnika u počinjenju imovinskih delikata, no ipak uz trend smanjenja tog udjela, dok su u sferi kaznenih djela na štetu djece i maloljetnika u porastu kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

Podaci za razdoblje 2009. – 2013. pokazuju da stopa kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivinih tvari u odnosu na 10.000 stanovnika u PU međimurskoj iznosi 1,4 (prosjek RH, stopa 1,5).

Isto tako podaci za razdoblje 2004. – 2013. Pokazuju da je stopa ubojstava i pokušaja ubojstava vatrenim oružjem u odnosu na 10.000 stanovnika u PU međimurskoj 1,14 (prosjek RH, stopa 1,24). Problematika pojavnosti prekršaja kažnjivih po Zakonu o prekšajima protiv javnog reda i mira ukazuje na pad pojavnosti od 11% u odnosu na isti period 2015. godine. Broj ove vrste prekšaja na području Međimurske županije čini svega 1,45% te vrste prekštaja u ukupnom broju za cijelu Republiku Hrvatsku.

Također, u 11 mjeseci 2016. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u Policijskoj upravi međimurskoj smanje je broj prometnih nesreća, i to za 57 ili 7,9 %. U promatranom razdoblju 2016. godine u Policijskoj upravi međimurskoj dogodilo se 2,24 % prometnih nesreća od ukupnog broja nesreća u Republici Hrvatskoj, što predstavlja smanjenje udjela u odnosu na 11 mjeseci 2015. godine (2,45 %).

Problematika prekšaja u Policijskoj upravi međimurskoj čini vrlo mali udio u cjelokupnoj problematici prekšaja u Republici Hrvatskoj, te ne utječe značajno na stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji. Vezano za ilegalno posjedovanje oružja, tijekom 2016. godine na području Policijske uprave međimurske evidentirano je ukupno deset događaja vezanih uz nedozvoljeno posjedovanje oružja. Od toga 7 kaznenih djela ‘Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari’ iz čl. 331 st. 1 Kaznenog zakona i tri prekšaja iz Zakona o oružju.

Tijekom postupanja policijski službenici, u 2016. godini oduzeli su 2 automatske puške, 1 pušku ‘mgv’, 1 pištolj tzv ‘penkala’, 1 puščanu cijev sa mehanizmom za okidanje i 1 ručno rađenu pušku, te 51 komad raznog streljiva. Radi usporedbe, tijekom 2015. godine evidentirano je ukupno 14 kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja oružja iz čl. 331 st. Kaznenog zakona što je za 8 kaznenih djela više nego u 2016. godini. Od građana su u kaznenim postupcima oduzeta 3 pištolja, 3 automatske puške i 1 ručna bomba.

Tijekom proteklih 5 godina na području Policijske uprave međimurske evidentiran je relativno mali broj pronalaska krijumčarenog oružja na graničnim prijelazima, a uglavnom se radilo o plinskom, zračnom ili hladnom oružju, dok vatreno oružje nije pronašeno. Policijski su službenici u 2016. godini oduzeli 3 komada oružja kategorije D (2 hladna oružja i 1 raspršivač), a u 2015. godini 9 komada oružja iz kategorije D (2 komada hladnog oružja i 7 komada raspršivača).

Organizirane skupine ili pojedinci koji bi nabavljali oružje u većim količinama na području PU međimurske nisu evidentirani niti postoje saznanja o takvim pojavnim oblicima, već se radi o pojedinačnim i međusobno nepovezanim slučajevima nabave oružja.

Važno je napomenti da se svake godine održava više akcija vezanih uz dragovoljnu predaju oružja kojom prilikom građani samoinicijativno predaju razne vrste streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja, a bilježe se i slučajevi dragovoljne predaje oružja koje građani donose u prostorije policije.

Ukupno su u sklopu akcije ‘Manje oružja – manje tragedija’ tijekom 2016. godine građani predali 3 pištolja, 1 pušku s glatkim cijevima, 3 puške s užlijebljenim cijevima i 1 plinski pištolj, te 61 raspskavajuće sredstvo od čega 12 ručnih bombi, te 3568 komada streljiva, dok su u 2015. godini građani dragovoljno predali 27 pištolja, 6 puški s užlijebljenim cijevima, 7 puški s glatkim cijevima, 1 poluautomatsku pušku i 1 revolver.

Izneseni pokazatelji ukazuju na trend smanjenja broja slučajeva nezakonitog posjedovanja oružja koji je prisutan već više godina, kao i broja kaznenih djela u kojima je kao sredstvo korišteno oružje u nezakonitom posjedu. Iznimno, prateći problematiku vezanu uz oružje na osnovi pokazatelja o kaznenim djelima, prekršajima i dragovoljnoj predaji oružja kao i na temelju procjena zasnovanih na operativnim saznanjima, ocjenjujemo kako pojedini građani još uvijek nezakonito posjeduju oružje, a poglavito mještani romskih naselja koji oružje nabavljaju van Međimurske županije i potom ga skrivaju u svom domu ili okolici naselja, te se njima koriste radi zastrašivanja drugih osoba unutar zajednica ili radi korištenja oružja tijekom proslava pri čemu postoji rizik od ozljeđivanja uslijed nestručnog rukovanja oružjem i rukovanja oružjem u alkoholiziranom stanju.

Uvažavajući sve navedene okolnosti na području Policijske uprave međimurske u narednom razdoblju nastaviti će se sa provođenjem preventivnih aktivnosti u sklopu akcije ‘Manje oružja – manje tragedija’ uz poticanje građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

Smatramo kako problematika ilegalnog oružja ne utječe u značajnoj mjeri na ukupno stanje sigurnosti Međimurske županije.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije