NIKOLA I JANJA na vjeri i iskrenoj ljubavi stvorili tradicijsku obitelj

Opstojnost svijeta, države, društva i zajednice leži ili zavisi na i o obitelji, kao što svaka građevina zavisi o temelju i što je on snažniji, kompaktniji i veći i ona je takva.

Obitelj je održala Međimursku Hrvatsku kroz sv a vremena, vjetrove, oluje, ratove, siromaštva, obilja, sakaćenja i blaćenja do dana današnjega, često puta izložena i osuđena na propast.

Jer neprijatelji, a njih je uvijek dovoljno i uvijek su spremni imali su i imaju cilj uništiti obitelj, jer znaju kada ne bude obitelji, neće biti niti roda hrvatskoga i međimurskoga.

Kroz povijest svoju slavnu i onu manje slavnu, Međimurska Hrvatska dičila se mnogim obiteljima koja su gajila, množila i čuvala čast, poštenje, slavu, svetost tla svojega i doma svojega, koji je jednako tako često izložen bio i jest pohlepnicima svih boja, stranaka i roda kletoga.

Nije niti danas ništa bolje i Međimurskoj Hrvatskoj događaju se čudne stvari koje u krajnjem djelu trebaju sa zemlje i sjećanja izbrisati obitelj, onakvu kakvu smo upoznali i nasljeđivali od otaca i majki naših, vjere naše kršćanske i tradicije međimurske.

Bogu hvala, ima onih koji su spremni na svaku žrtvu kako bi stvorili i sačuvali obitelj, koji znaju kako je ona temelj i smisao života čovjekovog i jamstvo opstanka na tvrdoj, često puta i pretvrdoj grudi međimurskoj, koju samo političari i po koji pjesnik zanesenjak opisuju gotovo egzotičnom.

Piše i pjeva pjesnik i pjevač međimurski; ‘… međimurska trda gruda, nigdar lehka nejsi bila…’, jer čuo je i zna kako ona traži odanost, vjernost, uzoranost, opljevljenost, opojnost i suznost, svakog trenutka i mjesta.

Divljenja su vrijedni mladi koji su odlučili svemu unatoč imati dvoje i više djece, svjesni teškoća, ne malo puta i podsmjeha ‘suvremenog svijeta’.

Dvoje takvih su Nikola i Janja Kontrec iz Murskog Središća, roditelji Veronike, Emanuela, Rute i Joakima, koji iščekuju Juditu koja je na putu da postane član složne obitelji.

‘Nikola i ja smo kroz naše mladenaštvo, prvo kao članovi FRAM-e i kasnije svih aktivnosti u Crkvi odlučili imati više djece i ona su plod naše ljubavi, zajedništva i vjere i sve činimo da obitelj bude zajedno, da bude temelj i poveznica naših činjenja i nadanja.

Znamo i vjerujemo kako nikakva materijalna blagostanja ne mogu ljude potaknuti da imaju brojniju obitelj, nego to čini ljubav, povjerenje i vjera’, kaže Janja, žena i majka koja uistinu može biti primjer mnogima i sigurno je kako njezina obitelj čini dio one Hrvatske koju nikakav ‘modernizam’ ne može oduševiti niti razočarati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije