PEDIJATRIJA ČAKOVEC Oboljeli od celijakije dobili vrijednu donaciju

Celijakija je najčešća kronična gastroenterološka bolest, ali se o njoj premalo govori i premalo zna. Mnogi oboljelih ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi.

Anemija, nadutost, akne, grčevi u trbuhu, probavne smetnje i depresija često su plod preosjetljivosti na gluten i mogu upućivati na na celijakiju od koje boluje između 45 i 90 tisuća ljudi u Hrvatskoj, a među njima ima i sve više djece.

Svi oni ‘osuđeni’ su na doživotnu prehranu bez glutena. U utorak, 4. travnja Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec uručena je donacija u obliku proizvoda bez glutena. Tvrtka iz Preloga, bez-glutena.hr, u suradnji s partnerima iz Poljske, tvrtkom Bezgluten donirala je poklon pakete proizvoda bez glutena u vrijednosti od 1000 kn za djecu oboljelu od celijakije.

Pakete su preuzeli i zahvalili na donaciji dr. med. Dejan Balažin, spec. ped., subspec. nefrologije, dr. med. Igor Šegović, spec. ped., subspec. dječje gastroenterologije i Dijana Farkaš, bacc. ms., glavna sestra Odjela pedijatrije.

Proizvode bez glutena uručila je Davorka Habuš, direktorica bez-glutena.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije