VIDEO Međimurci u akciji spašavanja žaba kod Selnice

S prvim proljetnim kišama koje su počele padati, vodozemci kreću na svoju proljetnu migraciju prema vodenim staništima. Javna ustanova Međimurska priroda pokrenula je akciju postavljanja mreža za zaštitu vodozemaca koja se održala u subotu, 4. ožujka na lokacijama uz prometnice na potezu Selnica – Sveti Martin na Muri (Općina Selnica) te Črečan – Macinec (Općina Nedelišće).

Žabe tijekom jutra i večeri migriraju do obližnjeg jezera, a kako više nebi stradavale pod kotačima automobila, međimurski ekološki aktivisti uz cestu postavljaju zaštitne ograde i kantice u koje žabe upadaju pa ih volonteri odnose do jezera.

(Izvor: HRT)

Ekolozi upozoravaju da su vodozemci danas ugroženi zbog čovjeka jer je izgradnjom infrastrukture poput kuća i cesta uništeno njihovo prirodno stanište.

– Prve godine kad smo krenuli u tu akciju prenešeno je oko 5000 žaba, a prošle godine se taj broj smanjio na 4000, što dovoljno govori o smanjenju broja ovih životinja, rekla je jedna od aktivistica, Marija Jagarinec Sić. Ekološki aktivisti upućuju apel i vozačima da prilikom vožnje pripaze na ova mala stvorenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije