BURNE REAKCIJE Je li ovo primjeren test za prvašiće?

Ogorčena majka jednog prvašića na Facebooku objavila je test koji dijete nije znalo riješiti.

Objava je izazvala pravu lavinu reakcija u grupi ”MaMe na fejsu”, ali i na društvenim mrežama, a roditelji smatraju kako pitanja postavljena kao zagonetke ne mogu i ne smiju vrednovati znanje učenika.

– Lijepi pozdrav. Evo, molim vas, ako se mogu javiti roditelji prvašića da mi napišu kakvo mišljenje imaju o testovima, zadaćama koje dobivaju djeca. Evo, iskreno, ja sam ogorčena, priložit ću dio testa koji su djeca danas pisala. Pola razreda je dobilo jedan, s time da su dvije mame rekle, ako se ovako nastavi, da će djecu prebacit’ u drugu školu ili drugi razred (pošto a I b uče drukčijom tematikom), a naša učiteljica je izabrala težu metodu. Kako da se nosimo time? Molim anonimno, hvala – ljutito je napisala majka.

Test za prvi razred osnovne škole, koji ovih dana kruži društvenim mrežama, nije znao riješiti ni rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Novinari su ga upitali može li on odgovoriti na tu zagonetku, na što je odvratio: “Ako sam dovoljno pametan, možda”. Zagonetka glasi: “Sedmero njih u krug se vrte, jedan drugog prate i opet se na početak vrate”, javlja N1.

“Ja uvijek imam asocijaciju da se vrte sedam Palčića. Sedam ovih ili onih, to je uvijek prva dječja asocijacija.”, odgovorio je Boras, no bio je u krivu.

Riječ je sedam dana u tjednu i većina prvašića je dobila ocjenu jedan iz tog testa.

“To je potpuno krivo. To nije krug, slijed vremena nije krug. Samo u Kini smatraju da je to žrvanj. Zato je zagonetka malo izokrenuta i većina djece to neće tako povezati”, kazao je Boras.

“Zagonetke moraju biti za razvijanje kreativnosti, a ne da djecu zafrknete i onda tome date krivu ocjenu. Ako su dobili jedan, kriva je profesorica”, kazao je Boras.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije