PONOS NA SUSJEDU Dr. Eriki Rac dodijeljeno Narodnosno odličje

Na prijedlog premijera Republike Mađarske Viktora Orbana, deset pojedinaca i tri organizacije iz redova Hrvata u Mađarskoj dobilo je prestižne državne nagrade Narodnosno odličje, spomenice i plakete.

Među dobitnicima je bila dr. Erika Rac iz Nagykanizse. Kako se u obrazloženju navodi ona je četiri destljeća bila nastavnica keresturske OŠ, te 11 godina i njena ravnateljica. U svome pedagoškom radu zalagala se za upoznavanje te predaju narodne kulture i običaja.

U svom istraživačkom radu odano istražuje kajkavsko narječje, uređuje mađarsko-kajkavski riječnik te na konfrencijama predstavlja rezultate istraživačke djelatnosti. Dr. Rac u mnogome je zaslužna za prijateljske i suradničke odnose između OŠ Jože Horvata Kotoriba i OŠ u Murakereszturu.

Ona je ta koja je zajedno s ravnateljicom kotoripske škole Snježanom Matoš, prof. i nekolicionom ondašnjih učitelja i nastavnika s lijeve i desne obale Mure bila ta koja se zdušno zalagala da učenici mađarskog Pomurja – pomurski Hrvati počinu učiti osnove jezika svojih predaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije