DIDI S KAMEŠNICE Održana izložba u OŠ T. Goričanca u Maloj Subotici

Godišnji pokladni ophodi mačkara podkamešničkih sela, s područja Sinja i Trilja te općine Otok, imaju dugu tradiciju održavanja, i najbolji su pronositelji i čuvari pokladnih običaja u tim krajevima. U selima Gljev, Han, Bajagić i Gala ophodi mačkara su jedinstven i izvoran način prikazivanja drevnih običaja protkanih zvukom mačkarskih zvona i drugih popratnih rituala.

U petak, 10. veljače je u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici održana izložba ‘Didi s Kamešnice’. Izložba je proizašla iz foto-radionice Hrvatskog fotosaveza za mlade. Voditeljica projekta je Zlata Medak.

U pitanju je izložba fotografija poklada, fašnjeka, fašenka, maškara iz cijele Hrvatske. Izložba putuje već 2 godine po čitavoj Hrvatskoj. U suradnji s Osnovnom školom, imali su je prilike vidjeti i mještani Male Subotice, roditelji i djeca osnovne škole.

Izložba je počela kratkim kulturno-umjetničkim programom kojeg je otvorila ravnateljica Osnovne škole Đurđa Horvat pozdravivši sve prisutne. Učenica 7. razreda, Severina Lajtman, kojoj je mentor Božidar Vadlja recitirala je pjesmu ‘Ni med cvetjem ni pravice’.

Djeca dječjeg folklora pod voditeljstvom Marije Jelenić izvela su brojalice ‘Žugice’, igrokaz s frendačima, ‘Ceški ples’ i ‘Buj buj zelce’. O tamburašima je brigu vodio Valentino Škvorc koji vodi tamburaše u školi, ali i u KUU ‘Zvon’ župne zajednice Mala Subotica.

Iako je cilj izložbe da je vidi što više ljudi voditeljica projekta Zlata Medak je rekla da je u planu izdati knjigu, jednu vrstu monografije o običajima i pokladama u čitavoj Hrvatskoj.

– Međimurje samo po sebi je veoma zanimljivo regionalno područje gdje su poznate autohtone maske selnički ‘Pikač’, turenske ‘Čaplje i štrki’, domašinske i turčiške ‘Lafre’, rekla je u svom izlaganju Zlata Medak.

Fotoradionice za mlade Hrvatskog fotosaveza priređene su 2014. i 2016. godine u sklopu projekta Mladi i baština, odnosno nastavka istraživanja, bilježenja i prezentiranja autentičnih pokladnih običaja u hrvatskoj započetih radionicama i izložbama ‘Lastovski poklad – jedan i jedini’ 2012. na Lastovu, pokladnih običaja češke nacionalne manjine u selu Končanici kraj Daruvara 2013. godine te pokladnih običaja Međimurja 2015. godine.

Koncepciju radionice i provedbu programa osmislila je Zlata Medak, voditeljica programa za mlade Hrvatskog fotosaveza, a suradnici u programu su Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza te Ivan Maleš, predsjednik Udruge ‘Didi s Kamešnice’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije