DAN BOLESNIKA Srednja škola Čakovec ugostila ‘palijativce’ iz Strmca

Dan prije Svjetskog dana bolesnika koji se održava danas, 11. veljače isti je obilježen edukativnim skupom u čakovečkoj Srednjoj školi. Organizirao ga je Stručni aktiv nastavnika njege u spomenutoj školi.

Gosti su im bili djelatnici palijativnog tima Bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb ‘Sv. Rafael’ Strmac kod Nove Gradiške gdje su već boravili učenici, budući zdravstveni djelatnici koji su dobrano napunili veliku dvoranu SŠ Čakovec. Predavanje je obilovalo iskustvima palijativnog tima koji se dugi niz godina bavi problematikom zbrinjavanja palijativnih bolesnika.

– Došli smo kao tim da vam pokažemo kako kao takvi djelujemo u službi palijativnih bolesnika koji se kod nas tretiraju kao gosti, a biti nečiji gost i sami znate kako se prema njemu treba odnositi, rekla je Ivana Tomić Pavlović, prof. psihologije. Iz tog tima su im govorili još i socijalna djelatnica Olivera Grgić, Antonija Pejaković Ličina, bacc med.techn., Marija Delaš, bacc. physioth. i duhovnik bolnice Robert Mackuljak, dipl. theol.

Iz njihovih izlaganja čuli smo kako je palijativna skrb pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima povezanim s neizlječivim bolestima.

– Cilj zdravstvene njege palijativnog je umanjiti ili odgoditi patnju i bol, pomoći osigurati bolesniku kvalitetan život, omogućiti održanje dostojanstva u procesu umiranja, istaknula je Pejaković Ličina.

Da spadaju u red vodećih ‘palijativaca’ u RH baziraju na konstataciji kako je proces provođenja palijativne skrbi kompleksan i zahtijeva angažman cijelog tima dobro educiranih stručnjaka, a to su liječnici, medicinske sestre, njegovatelji, fizioterapeut, psiholog, socijalni radnik i duhovnik. Tim je glavno sredstvo djelovanja, a upravo su interakcijski procesi među članovima od vitalne važnosti za uspjeh.

– Drago nam je što je ovaj tim svjedočio svom djelovanju koje su naši učenici s interesom prihvatili, istaknula je Brigita Prstec, članica Stručnog aktiva organizatora predavanja. Skupu je prisustvovala i nekolicina članova udruge Pomoć neizlječivima Međimurske županije.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.

Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika. Republika Hrvatska potiče pravo svakog pojedinca da se upozna s pravima pacijenata propisanima Zakonom o zaštiti prava pacijenata.

Svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje i može sudjelovati u odlukama o vlastitom zdravlju. Kako bi se društvo senzibiliziralo na potrebe pacijenata ovog dana se u nekim zdravstvenim ustanovama u našoj državi organiziraju prigodni vjerski, kulturni i umjetnički programi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije