GRIPA Najčešće komplikacije u Međimurju – upale pluća i uha

– U Međimurskoj županiji je u razdoblju od 19. prosinca 2016. do 15. siječnja 2017. prijavljeno ukupno 585 slučaja obolijevanja od gripe. U tri je osobe izoliran virus gripe tip A u Nacionalnom lab. za influenzu – HZJZ Zagreb – doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

Najviše je oboljelih u dobi od 30 do 64 godine i to njih 329. Gripa nije poštedjela ni djecu i maloljetnike. Najmanje oboljelih je starijih od 65 godina što je vjerojatno zbog cijepljenja. Za sada nema smrtnih ishoda od gripe u našoj županiji.

– Najčešći znakovi gripe: vrućica, temperatura > 38° C, zimica, tresavica, opća slabost i nemoć, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, kašalj, curenje i začepljenost nosa i nagli početak bolesti (obično za 1-3 dana od kontakta s oboljelom osobom).

Najčešća komplikacija gripe je upala pluća kod odraslih te upala srednjeg uha kod djece, dok kod kroničnih bolesnika može doći do pogoršanja osnovne bolesti. Gripa je virusna bolest koju treba shvatiti ozbiljno – kaže prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., ravnateljica ZZJZ Međimurske županije.

Cijepljenje je najefikasnija mjera u prevenciji obolijevanja. Cijepljenjem se započinje prije početka cirkuliranja virusa gripe , a može se cijepiti i dok je epidemija gripe u tijeku.

Preporuke za oboljele od gripe

Liječi se simptomatskim mjerama:

– mirovanje, ležanje u krevetu (svakako ne raditi za vrijeme trajanja bolesti- sposobnost za rad nakon 24h od normalizacije tjelesne temperature),
– unos dovoljnih količina tekućine (čajevi, prirodni sokovi, C-vitamin, voda),
– snižavanje povišene tjelesne temperature tuširanjem u mlačnoj vodi, hladnim oblozima, te lijekovima (paracetamolom, ibuprofenom),
– javiti se svom liječniku obiteljske medicine koji će dati savjet, ako je potrebno dogovoriti dolazak u ambulantu ili kućnu posjetu, pridržavati se savjeta liječnika,
– konzumirati lako probavljivu hranu, izbjegavati alkoholna pića,
– uzimati propisane lijekove ako ste kronični bolesnik,
– posebni (antivirusni) lijekovi uzimaju se samo po preporuci liječnika, efikasni su ako se sa liječenjem započne unutar prvih 48 sati od početka simptoma,

Samo najteži slučajevi oboljenja i bolesnici kod kojih je došlo do komplikacija upućuju se na bolničko liječenje. Gripu je potrebno odležati, liječenje je simptomatsko, a u slučaju komplikacija bolesti obavezno zatražiti liječničku pomoć.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije