Slavljenje rođenja Isusa u Goričanu

Badnjak je dan koji prethodi blagdanu Božića, dan intenzivne priprave za Isusov dolazak. Na Badnjak se uređuje kuće, kiti se božićno drvce, peku se kolači i priprema se za misu polnoćku koja se služi u svim crkvama u ponoć.

Svečano je bilo u Goričanu u župi Sv. Leonarda 24. prosinca 2016.godine, gdje se pola sata prije početka svete mise održalo molitveno-meditativno slavlje uz riječ i božićne pjesme. U programu su sudjelovali učenici – krizmanici Osnovne škole Goričansa recitacijama, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Sumarton iz Mađarske, kvartet članica Puhačkog orkestra Goričan i mješoviti crkveni zbor župe Goričan.

Kvartet Puhačkog orkestra Goričan su činile: Josipa Špoljarić, Miriam Jakšić, Gabi Špoljarić i Ivona Dominik.

Prepuna crkva vjernika toplim i srdačnim pljeskom nagradila je sve sudionike ovog programa.

U pola noći mješovitiI župni crkveni zbor otpjevao je tradicionalnu božićnu pjesmu ‘Dvanaesta je sad ura…’, te je započelo misno slavlje koje je vodio župnik Josip Drvoderić. Župnik je na početku svete mise recitirao staru međimursku pjesmu Miroslava Vuka – Croate. U nadahnutoj propovjedi tumačio je riječ Božju iz evanđelja o Isusovom rođenju te pročitao poruku biskupa mons. Josipa Mrzljaka upućeno vjernicima povodom božićnih blagdana.

U svojoj poruci biskup ističe kako je Božić blagdan koji nas ispunjava radošću, jer Bog dolazi čovjeku, ali i podsjeća kako je došašće vrijeme priprave da bismo prepoznali Boga koji ulazi u naš svijet i želi se susresti sa svakim čovjekom.

Biskup Mrzljak napominje kako svi imamo ovozemaljske obveze i brige koje nas često pritišću, muče i opterećuju, no svi moramo pomoći jedni drugima da toga bude što manje. Misno slavlje u Goričanu nije moguće zamisliti bez ‘svečara’, a to su članovi Cehovskog društva Goričan koji svojim svjećnjacima prate misno slavlje i daju poseban ugođaj kod svete mise.

Župnik Josip Drvoderić svima prisutnima je zahvalio za sudjelovanje u ovom slavlju i čestitao sretan i blagoslovljen Božić.

Nakon svete mise polnoćke, vjernici su se okrijepili kuhanim vinom koje pripremila ekipa župljana pod vodstvom Andreja Blagusa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije