Vatrogasna zajednica: Zakinuti smo i podcijenjeni od strane Međimurske županije

U utorak, 20. prosinca održana je 15. Skupna sjednica Predsjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Između ostalog, vrijeme je za podvlačenje crte ispod financijskog poslovanja za ovu godinu, ali i vrijeme za kreiranje novog proračuna.

U odnosu na godine prije, nije se ništa izmijenilo, ove godine nam se čini čak i pogoršalo kada se odnosi na financijske obveze Međimurske županije naspram Zajednici.

Temu je načeo Zlatko Marcijuš kazavši kako međimurski vatrogasci opet ovise o volji župana, njegovim obećanjima i pitanju hoće li Međimurska županija ispuniti svoje obveze prema Zajednici.

– Srce mi se para kada vidim takav odnos prema tisućama vatrogasaca svih životnih dobi i uzrasta, dodao je na kraju.

– Niti jedan DVD u Međimurju nema problema s financiranjem od strane svojih općina koliko problema ima Zajednica s Međimurskom županijom, nadovezao se Damir Kovačić, upitavši kolika su prava i kolike su obveze na relaciji Vatrogasna zajednica – Međimurska županija. – Koliko nam pripada, toliko nam i dajte!, poručio je.

– 12 godina sam u tom tijelu i uvijek u ovo doba slušam isto. Na Predsjedništvo jadikovke, a našim godišnjim skupovima hvalospjeve i obećanja odgovornih iz županijske vlasti. Mi svoje radimo, spašavamo živote, imovinu. Ispunjavaju li drugi, koji bi to trebali zakonski, svoje obveze prema nama?, bio je izravniji Andreas Lisjak.

Rasprava se razvila nakon prihvaćanja realizacije prihoda i rashoda financijskih sredstava za razdoblje od 1. siječnja do 8. prosinca ove godine i prijedlogom rebalansa do kada je Međimurska županija Zajednici od planiranih 700.000 kuna uplatila 500.000 kuna na što je predsjednik Zajednice Mario Medved nazočne utješio kazavši kako je župan obećao da će Županija svoje obveze do kraja godine podmiriti.

Ako se to dogodi, tada će do kraja godine imati prihode 1.012.799,09 kuna koliki će biti i rashodi i ostvarit će višak od 22.423,67 kuna.

No, novi val nezadovoljstva izazvalo je saznanje kako Međimurska županija planira vatrogascima u idućoj godini dati samo 650.000 kuna, za što je Damir Kovačić kazao kako više od polovice toga iznosa ‘pojesti’ plaće zaposlenih u Zajednici.

Prema planu prihoda i rashoda Zajednica će u idućoj godini poslovati sa 920.000 kuna. Osim 650.000 prihoda od županije, 150.000 će ubrati od udruženih sredstava gradova i općina, a 120.000 kuna će biti ostali prihodi.

– S ovim sredstvima svedeni smo na ‘preživljavanje’, razvoj se ne nazire, rekao je Lisjak, dok je u završnoj riječi rasprave o financijama predsjednik Medved kazao: – Izrazito smo nezadovoljni, zakinuti smo i podcijenjeni!

Zacijelo je ovdje mislio na županijska sredstva. Unatoč svemu, svi financijski dokumenti su od strane Predsjedništva jednoglasno prihvaćeni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije