Goran Karamarković revolucionira sportsku sliku Međimurja

Goran Karamarković (37) iz Čakovca profesor je tjelesno-zdravstvene kulture u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu, trener i osnvač brojnih klubova među kojima se ističu PLK Pozoj i Judo klub Zrinski.

Ostvario je i impresivne rezultate na području powerliftinga pa je tako višestruki državni prvak u svojoj kategoriji te trenutni apsolutni prvak države i u powerliftingu i u bench pressu, kao i europski prvak u bench pressu. Svojim primjerom nastoji mladima usaditi ljubav prema sportu i zdravom načinu života, a čini se da mu to i uspijeva.

Djetinjstvo je provodio u sportskim aktivnostima, a to je utjecalo i na njegov odabir karijere

Kako kaže Goran, imao je sreću što je odrastao u vremenima kada su djeca bila na igralištima, a ne na društvenim mrežama pa je svaki svoj slobodni trenutak provodio na otvorenom u raznim sportskim aktivnostima. Nogomet i judo bili su mu najdraži sportovi, a kako se taj interes nastavio i tijekom gimnazijskih dana, odlučio je upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu.

Svojim je zalaganjem i trudom ispite polagao s odličnim ocjenama, a kao apsolvent odslužio je i vojni rok te diplomirao među prvima u svojoj generaciji.

Nakon stjecanja diplome odlučio se vratiti u rodni Čakvec, gdje je krenuo u borbu za uspješnu karijeru.

– Istovremeno sam radio više poslova kao i većina mojih mlađih kolega danas jer je teško naći dobro plaćeni posao u struci, posebno u školstvu. Tako sam radio na bazenima kao trener plivanja, u teretani Fitness studio 2000 kao instruktor fitnessa, kao kondicijski trener te kao profesor tjelesno-zdravstvene kulture u čakovečkoj Gimnaziji na nepuno radno vrijeme – govori nam Goran.

Nedostatak sportskih aktivnosti u Čakovcu prepoznao je kao priliku za osnivanje novih klubova

S obzirom na to da se u ranoj mladosti bavio judom, nakon povratka s fakulteta, uvidjevši da u Međimurju ne postoji judo klub, s dvojicom prijatelja osnovao je Judo klub Zrinski u kojem je volontirao kao pomoćni trener i tajnik. Danas klub broji pedeset mlađih polaznika i desetak seniora.

Entuzijastično je paralelno radio i na području tenisa pa je zajedno s nekolicinom tenisača sudjelovao u izgradnji parka za tzv. street workout s namjerom da Čakovčanci imaju mjesto na otvorenom na kojem mogu trenirati besplatno i u bilo koje vrijeme, a i sam je bio trener većini međimurskih tenisača.

No ni tu Goran nije stao, nego je osnovao Powerlifting klub Pozoj gdje je danas predsjednik, trener i natjecatelj te je vrlo zadovoljan svime što je klub do sada postigao.

– Klub je u godinu dana organizirao tri radionice o pravilnom vježbanju, sakupio više od trideset članova, sudjelovao na svim domaćim natjecanjima i bio najuspješniji klub na nedavnom 5. Državnom natjecanju koje se odvijalo u Zadru – ponosno ističe Goran.

Mladima nastoji ponuditi sport kao zdravu alternativu

Kako je njegov rad uglavnom usmjeren na aktiviranje mladih u sportu, što je i dio njegovog svakodnevnog posla kao nastavnika, nedavno je osmislio projekt kojim će srednjoškolcima biti omogućeno besplatno vježbanje u teretani da bi već u ranoj mladosti shvatili važnost zdravog načina života.

– Od 2017. godine PLK Pozoj svake će subote u Aquila fitness centru od 19 do 21 sati organizirati besplatne treninge. Oni su prvotno namijenjeni gimnazijalcima, no nadam se da će se s vremenom moći uključiti i svi ostali međimurski srednjoškolci. U klubu je trenutno troje diplomiranih kineziologa i uz pomoć ostalih članova želimo mladima ponuditi zdravu alternativu kako kvalitetnije provesti subotnje večer od boravka na ulici, kafićima, ispred televizora i slilčno – govori nam Goran.

Ova hvalevrijedna ideja zasigurno će utjecati na razvijanje svijesti o važnosti kretanja i bavljenja sportom, no to je ono što ovaj profesor i sportaš zapravo nastoji raditi svakodnevno sa svojim učenicima, a pritom je sam najbolji primjer.

– Ne bi imalo smisla učenicima govoriti jedno, a da sam radim drugo. Jedino vlastitim primjerom mogu doprijeti do njih pa da na meni vide da aktivno bavljenje sportom i zdrav način života uistinu daju rezultate. Također, kada primjetim učenike koji pokazuju talent za određeni sport, nastojim ih uključiti u sportske školske ekipe, a ostale nagrađujem peticama za razne aktivnosti koje provode u slobodno vrijeme. Upravo je to i svrha nastave TZK-a, poticanje na aktivno bavljenje bilo kojom sportskom aktivnošću te zdravi način života i izvan nastave, a ne samo tijekom dva školska sata tjedno – ističe Goran koji i sam vrlo aktivan sportaš s brojnim osvojenim nagradama.

Powerlifting ga je doveo do brojnih postolja

Višestruki je prvak države u powerliftingu u svojoj kategoriji, državni rekorder u čučnju i bench pressu, vlasnik najveće podignute kilaže u benchu u odnosu na vlastitu masu (162,5 kg sa 70 kg), trenutni apsolutni prvak države i u powerliftingu i u bench pressu, što je najvrjedniji rezultat u svim težinskim kategorijama, te je i europski prvak u benchu po GPA federaciji.

Iako gotovo da mu danas i nema premca u powerliftingu na ovim prostorima, interes za ovaj sport dogodio se sasvim slučajno.

– Oduvijek me od svih motoričkih sposobnosti najviše zanimala snaga. Mogu reći da je powerlifting zapravo pronašao mene. Slučajno sam doznao da se 1. Državno natjecanje u powerliftingu odvija u Sv. Martinu na Muri pa sam se odlučio prijaviti na bench press.

Ispalo je da imam dosta dobar rezultat i tako sam krenuo s aktivnim treniranjem i natjecanjima. Na tom putu sam sve više zavolio ovaj sport jer u njemu kroz vlastite borbe, uspone i padove, skidanju kilograma, tremi na platformi dok si sasvim sam, satima u teretani s šipkom na leđima najviše upoznaješ sebe i to mi se zaista svidjelo – kaže Goran.

Ono što također ističe kao veliku prednost ovog sporta jest to što osim izrazitog fizičkog napora ima i mentalni aspekt. S obzirom na to da se rezultati ne mogu postići preko noći, vrlo je važno biti ustrajan, što daje dobre životne lekcije.

Sam se već nebrojeno puta našao na pobjedničkom postolju, no to ne smatra najvažnijim u sportu.

– Dakako da laska biti na vrhu, no uvijek mi je od samog postolja daleko važniji rezultat u smislu podizanja neke željene kilaže. Nema boljeg osjećaja i veće nagrade za naporan rad kada to postigneš i čuješ suca kako kaže ‘good lift’. Pehar ili ne, manje je bitno – govori nam Goran.

Sport smatra najboljom mogućom terapijom

Laicima se često čini da sport zahtijeva brojna odricanja na koja možda nisu svi spremni, no Goran na to ne gleda tako. Za njega je sport životni odabir i najbolji mogući način učenja o životu.

– U sportu se u potpunosti pronalazim. Jednostavno, to sam ja. Kada nastupe teški dani, a svatko prije ili kasnije u životu naiđe i na takve, odem u teretanu na trening i osjećam se kao da sam upravo bio na terapiji. Trening koji uključuje željezo uči te da uvijek treba ustati i pokušati ponovno, koliko god teško bilo. Dakako da konstantnim vježbanjem jačaš i fizčki, no još više mentalno jer takav način razmišljanja postane dio tebe – iskren je ovaj uspješni sportaš.

Upravo takav pristup nastoji prenijeti mladima s kojima radi, a najponosniji je, kako kaže, na svoje Pozoje, ekipu izrazito pozitivnih i kvalitetnih ljudi koja je zavoljela powerlifting.

– U godinu dana stasali smo u ozbiljan klub i pravu ekipu u kojoj svi pomažu jedni drugima bez obzira na konkurenciju. Iako je to individualan sport, mogu ponosno reći da gajimo pravi timski duh. Tek smo se vratili s natjecanja i mislim da svi već jedva čekaju nova putovanja i druženja.

Da bi bio što bolji kao sportaš, trener i nastavnik, svaki dio svog radnog dana nastoji što bolje iskoristiti. U njegovu je svakodnevicu uklopljen nastavnički posao, vlastiti trening, pisanje treninga za ostale članove kluba, proučavanje metodologije treninga snage i učenje s Youtubea i podcasta. Ono malo slobodno vremena koje mu ostaje provodi sa svojom djecom i prijateljima, a povremeno uživa i u čitanju kvalitetne beletristike.

Sve mu to puni baterije za daljnje izazove, a već se sada kuju planovi za iduću godinu.

– Želja mi je otići na inozemno natjecanju u powerliftingu budu li mi financijske mogućnosti do dozvolile. Također namjeravam i dalje raditi na promociji powerliftinga, a zbog talenata koje trenutno imamo u klubu, mogu reći da se rađaju i neki novi trenerski izazovi. Kako god bilo, sport je moj život i na tome želim predano raditi svih narednih godina. Lift heavy weights till I die – završava Goran kroz smijeh.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije