FOTO Svečano u Čakovcu: Promovirano 196 studenata MEV-a

>> Promovirano 196 studenata Međimurskog veleučišta (Petak, 16.12.2016.)

Centar za kulturu u Čakovcu danas je bio Hrvatska u malom, a doda li se k tome još i boravak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Međimurju slobodno možemo reći da je on bio i hrvatska metropola. Zbog čega to ističemo?

Danas je naime održana 5. svečana promocija stručnih prvostupnika računarstva, menadžmenta turizma i sporta, održivog razvoja i stručnih specijalista menadžmenta turizma i sporta specijalista MEV u Čakovcu. Kako je u nastupnom govoru istaknula doc.dr. sc. Nevenka Breslauer, prof.v.š., dekanica MEV, promovirano je 196 studenata.

Posebno je naglasila kako su njihovi studenti i čitave Hrvatske, od Vukovara, preko Istre do Dubrovnika. Rečeno je kako MEV ima trenutno tisuću studenata, dio je apsolventa koji privode kraju svoje obrazovanje i kada obrane diplomski rad brišu se iz evidencije MEV pa je ta brojka varijabilna.

Govoreći o razvoju MEV istaknut je plan otvaranja novog stručnog studija i još neke druge aktivnosti pa će iduća godina biti puna novina. Dekanica je izrazila radost sve većeg broja studenata, a prostor ne dozvoljava neku veću ekspanziju sve dok se ne stvore novi uvjeti za održavanje nastave pa je MEV aplicirao Ministarstvu znanosti i obrazovanja centar održivog razvoja, s laboratorijima i nastavnim predavaonicama.

To je prošlo inicijalno provjeru i MEV se našao na indikativnoj listi. Bilo je riječi i o suradnji s ovdašnjim gospodarstvenicima koji bi se trebali izjasniti koje bi vještine i kompetencije studenti trebali imati te da se ponude izborni kolegiji u tom smjeru.

Izrazila je radost sa stručnim kadrom, no uz to je dodala kako je problem što nema novih zapošljavanja u državnim institucijama. MEV ima svega 36 zaposlenika, od kojeg broja je 23 nastavnika što je tek dostatno da se zadovolji osnovni kriterij omjera studenata i nastavnika.

S obzirom da na MEV-u studiraju vrhunski sportaši ono ima sklopljen sporazum s HOO pa su tako u petak, 16. prosinca promovirani oni najbolji. Među njima je bila Tanja Perec, sudionica OI u streljaštvu i spada u red najboljih studenta s prosječnom ocjenom 4.925.

Tu je i Marta Žderić, golmanica naše rukometne reprezentacije te skijašica Edita Marenić koja se uspjela zaposliti u Hrvatskom skijaškom savezu i danas nakon ove promocije odlazi sa skijašima u Češku. U podjeli nagrada sportašicama sudjelovao je mr.sc. Stevica Tkalčec, član HOO. Uz njih nagrađeno je još dvanaestero diplomanata.

Toga dana Centrom za kulturu u nekoliko se je navrata prolamao pljesak. Najprije kada su diplomanti u svečanim akademskim odorama ušli u dvoranu i sjevši od drugog do osmog reda. Potom kada su ponaosob primali diplome pa onda kada se u njihovo ime zahvalio Antonio Kovačević i na kraju kada im je završne riječi uputila dekanica Breslauer.

U njima nije zaboravila ni one u dvorani koji su tiho, nenametljivo strepili i bdjeli nad svakom ocjenom. Bili su to njihovi roditelji, bilo je rođaka, prijatelja, znanca, njihovih ljubavi. Jednom riječju bio je to svečarski trenutak koji se događa jednom životu, a pjesmom Gaudeamus i prisegom potvrdili su ulazak među akademski obrazovane građane, a što nije mala stvar.

Njihovu svečanost su pjevanjem državne himne i dviju međimurskih skladbi uveličali članovi Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca. Uz dekanicu u podjeli diploma sudjelovali su prodekan za razvoj mr.sc. Željko Knok i prodekan za nastavu dr.sc Mihael Kukec.

U ovom svečarskom trenutku našli su se brojni gosti i uzvanici iz drugih visokoškolskih ustanova u čije ime ih je pozdravio dekan Veleučilišta Hrvatskog zagorja u Krapini dr.sc Antun Presečki, ujedno i izaslanik predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola RH. Bili su tu čelnici međimurskih općina i gradova, predstavnici osnovnih i srednjih škola MŽ-e, predstavnici MŽ-e. U ime potonje svima se biranim riječima obratio Mladen Novak, predsjednik Skupštine MŽ-e.

Dostojanstvenost svečanosti svojim je moderatorskim sposobnostima učinio je voditelj promocije Čakovčanin Dejan Buvač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije