Međimurski konji: Godina dana Ergele na gmajni Žabnik-Vrhovljan

Kraj mjeseca studenog 2016. godine označava godinu dana otkako su na gmajnu koja pripada naseljima Žabnik i Vrhovljan u Općini Sveti Martin na Muri pušteni međimurski konji.

Riječ je o dosad najvećoj revitalizaciji prirodnog pašnjaka u Međimurju putem vraćanja autohtone ili zavičajne pasmine na područje ispaše veličine 8 hektara. Podsjetimo, konji su na pašnjak vraćeni u sklopu projekta o kojem možete više pročitati ovdje.

Osam grla kobila kroz svoje bivanje i ispašu na tom pašnjaku polako ali sigurno stvara uvjete za dominaciju zavičajnih vrsta biljaka, te pritom uklanja invazivne i nezavičajne vrste poput sveprisutne ambrozije ili zlatošipke.

Ujedno, Ergela ima veliki edukacijski i turistički potencijal, jer je smještena u blizini najposjećenije točke u Regionalnom parku Mura-Drava u Međimurju.

– Nakon brojnih godina tapkanja na mjestu drugih dionika o kojima je ovisila sudbina te pasmine, Javna ustanova Međimurska priroda konačno je uspostavila model kojim se pasmina može očuvati uz istovremenu prirodnu revitalizaciju zapuštenog tipičnog prirodnog staništa uz nizinsku rijeku Muru kažu u Međimurskoj prirodi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije