Predavanje u Čakovcu: Može li se alkoholizam uspješno liječiti?

U zgradi Scheier u Čakovcu održano je u utorak, 13. prosinca edukativno predavanje na temu Može li se alkoholizam uspješno liječiti? Organizirano je od strane Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Savjetovališta za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam i Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja.

Članovima klubova liječenih alkoholičara Međimurja i onima iz susjedne Podravine zanimljivo edukativno predavanje je održao prim. dr. sc, Željko Marinić dr. med. specijalist, neuropsihijatar s dugogodišnjim iskustvom u radu s ovisnicima o alkoholu te priznati stručnjak na području forenzičke psihijatrije i stalni sudski vještak koji iz te svoje prakse podastro sijaset slučajeva kojima je tragediju nanio alkohol.

– Među svim bolestima ovisnosti, alkoholizam se nameće kao najstarija i na ovim prostorima najraširenija bolest ovisnosti, koja se može i mora liječiti – istaknuo je u uvodu te dodao kako liječenje od alkohola može biti uspješno samo uz pomoć stručnjaka, članova obitelji i članova klubova liječenih alkoholičara.

Prestati piti i stvarati zdraviji i kvalitetniji život je moguće kada sinkronizirano djeluju spomenuti čimbenici pa je prim. Marinić nastojao predavanjem obuhvati djelovanje svakog od spomenutih segmenata. Posebno je stavio naglaske na načine opstanka u toj borbi, liječenju slikovito kazavši da vrhunski sportaš možeš postati ako redovito treniraš, dobro oznojiš majicu, obaviš odgovarajuće pripreme.

Kada slušaš savjete trenera. Ili preslikano u sustav liječenja, to znači da svaki koji se želi osloboditi alkohola mora biti svjestan da mora ponovno i opet učiti, da mora imati oslonac u obitelji, prestati se skrivati i govoriti istinu.

– Sve je to nemoguće ako nema motivacije za promjenom načina i stila življenja i saznanja o dobitku, a dobitak je provesti predstojeće blagdane u miru u krugu obitelji i dragih ljudi, a to se zove apstinencija u kojoj ste vi – poručio je većini i dodao kako odgovor na pitanje teme može biti pozitivan za sve one koji to hoće.

U uvodu sve nazočne je pozdravila prim. Mariana Payerl-Pal dr. med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Za nju je prim. Marinić izrekao riječi pohvale jer je jedna od rijetkih ravnateljica koja je sudionica predavanja, koja je svojom nazočnošću dala potporu onima koji teže izlječenju.

Usporedio je to s drugim sredinama gdje ravnatelji, organizatori jednostavno pozdrave i otvore predavanje te napuste skup. Dodao je k tome kako je Međimurje u hrvatskim krugovima poznato kao regija koja je poznata po KLA koji se trude pružiti ruku spasa onima koji su pred padom u ponor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije