Međimurski pčelari i ove godine donirali med malim bolesnicima

Već tradicinalno, sredinom prosinca, u mjesecu darivanja Udruga pčelara Međimurske županije ‘Agacija’ poklonila je Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec i caritasovom Dnevnom boravku djece ‘Dr. Antun Bogdan’ u Čakovcu veću količinu nagrađivanih uzoraka meda priznatih međimurskih pčelara županije. Kako bi djeca smještena na Odjelu pedijatrije ŽB Čakovec ali i u Domu “Dr Antun Bogdan” uživala najzdraviji prirodni obrok, ova Udruga već im šestu godinu daruje med. Tako su predstavnici Udruge, Branko Lipić, Tatjana Šardi i Ivan Šopar u ove dvije ustanove donijeli po 18 uzorka livadnog, bagremovog i kestenovog meda proizvedenih od isto toliko vrsnih međimurskih pčelara.

Iako je i ova godina već peta u nizu loših pčelarskih godina, pčelari su ipak izdvojili med koji su darovali za mališane kazao je predsjednik udruge pčelara agacija Branko Lipić. Djeca će med dobivati namazan na kruh uz čaj, kao vrijedan među obrok, kazao je voditelj odjela pedijatrije Dejan Balažin dr.med., spec.pedijatrije prilkom zahvale na vrijednoj donaciji. – Bilo je već dosta donacija Odjelu pedijatrije, a imamo još i novih najava, tako da svi oni koji bi htjeli nešto donirati mogu poručiti da su najpotrebnije stvari su one vezane uz higijenu, kao što su vlažne maramice, pelene i pidžame, te hrana, odnosno razne kašice za djecu.

Tajnik udruge Agacija Ivan Šopar djelatnicama bolnice za dječju prehranu posebno je preporučio bagremov med koji sadrži jednostavne šećere i stoga ne opterećuje organizam, ima jako povoljne nutricionističke efekte, a u kombinaciji s lijekovima ima i pozitivan sinergijski učinak. Djeca bi, smatraju pčelari, morala konzumirati barem 1 gram meda po kilogramu tjelesne mase. Sav je med inače prošao strogu laboratorijsku analizu u Zagrebu kao pripremu za 10. ocjenjivanje kvalitete meda pčelara Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije