‘Porodila sam više od 10.000 djece, pa to je cijeli mali grad!’

Priznanje ‘Prijateljica generacijama djece’ koje joj je ovih dana dodijelio UNICEF, Varaždinka Erika Spirić (61) vidi kao priznanje svim primaljama, ali i samoj toj struci, koja još uvijek u Hrvatskoj nije priznata i vrednovana kao u zapadnoeuropskim zemljama.

– Napokon se i u Hrvatskoj naš rad počeo cijeniti. Dosad se na nas gledalo kao na sestre koje pomažu doktoru. Ovo je priznanje svemu što primalje rade i pomoći će ženama da se u tim trenucima osjećaju dostojanstveno i lijepo – kaže E. Spirić, koja nagradu neće proslaviti s kolegicama kao glavna primanja na Odjelu za rađaonicu i patologiju trudnoće Opće bolnice Varaždin, jer je od srpnja u mirovini.

Nakon pune 42 godine staža. Koliko je djece porodila, prestala je brojiti kad je njihov broj prije desetak godina prešao 10.000.

– Može se reći da sam porodila jedan manji grad djece. No, svaka primalja koja cijeli svoj radni vijek provede u rađaonici ima jednake takve rezultate, a one koje rade u klinikama još i veće. Bila sam glavna primalja u relativno malom rodilištu koje nije imalo jako puno porođaja, pa smo se mogli više posvetiti ženama – kaže E. Spirić.

Naglašava važnost humanizacije porođaja, da žena iz rodilišta izađe sretna i zadovoljna. Neostvarena joj je želja da radi u tzv. porođajnom centru, u kojem bi primalje pomagale rodiljama uz humanije uvjete nego u rodilištima.

Nismo samostalne, iznad nas je uvijek ginekolog

– U Hrvatskoj takvi centri još ne postoje, ali mi primalje nadamo se da hoće. Ima žena koje ne žele ići u rodilište. Svi mi imamo ovakvo ili onakvo mišljenje o tome, a centri bi bili prijelaz prema porođaju u kući.

Imala sam ideju da se u varaždinskom rodilištu osnuje porođajni centar koji bi vodile primalje, a ako bi se nešto zakompliciralo, preuzeli bi bolnički ginekolozi. No, takvo što kod nas još nije zakonski uređeno – ističe. Takvi centri postoje u Europi u sklopu javnih ustanova i privatnih bolnica, dok primalje u Hrvatskoj sputava postojeći zakonski okvir.

– Ograničava nas to što nemamo samostalnost u radu jer je iznad nas uvijek ginekolog. Moramo učiniti ono što on kaže bez obzira na stupanj izobrazbe koju imamo. Još uvijek je ginekolog taj koji odlučuje i govori da se nešto napravi ili ne napravi.

Mi bismo možda ponekad napravile i nešto drugačije, ali ne smijemo jer imamo naredbu koju moramo izvršiti – napominje. Ako bi se otvorili porođajni centri u kojima bi primalje vodile glavnu riječ, vjeruje da bi u nje dolazila svaka peta rodilja, a usuđuje se reći i čak do 40 posto njih.

– Ženama treba dati mogućnosti da izaberu ono što one smatraju da je najbolje za njih. To bi bilo jeftinije za zdravstveni sustav nego ovo što danas imamo – smatra. Završila je 1974. srednju primaljsku školu, a 1983. i višu primaljsku u Zagrebu, no tek nakon dodatnog školovanja u Rijeci stekla je titulu prvostupnice primaljstva jer su je prije vodili kao prvostupnicu sestrinstva.

Primalje sa srednjom stručnom spremom teško dobivaju posao, Europa ih ne priznaje, a u Hrvatskoj je još teže prvostupnicama jer bolnice za njih rijetko raspisuju natječaje. Najljepši trenutak u karijeri bilo joj je, ističe, rođenje unuka. Velika je zagovornica sudjelovanja očeva na porođaju jer nema, tvrdi, ljepšeg nego kad se roditelji zajedno zaljubljuju u dijete.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije