Bez njih je Božić nezamisliv: Pita mađarica i fina bijela pita

Ova dva odlična kolača već se nekako tradicionalno pripremaju za blagdane, a mnogi ih se sjećaju još od djetinjstva. Tu su recepti kako da sami napravite i kore za njih, pišu 24sata.hr

Pita mađarica s čokoladom

Sastojci:

600 g brašna, 80 g masti svinjske, 160 g šećera, žličica sode bikarbone, 2 jaja, 2 dcl kiselog vrhnja; krema: l mlijeka, 200 g šećera, 2 žlice brašna, 200 g čokolade za kuhanje, 3 žlica kakaa, 250 g maslaca, za glazuru: 100 g čokolade, 50 g maslaca, žlica ulja, 3 žlice šećera, 3 žlice vode

Priprema:

Prosijte brašno i pomiješajte sodu bikarbonu. Dlanovima utrljajte u brašno mast, dodajte jaja i kiselo vrhnje, te zamijesite prhko tijesto. Omotajte folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.

Brašno umutite s malo hladnog mlijeka. Preostalo mlijeko stavite kuhati sa šećerom i kakaom. Kad zakuha, dodajte brašno i miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre. Čokoladu otopite na pari i pomiješajte je s ukuhanim mlijekom. U ohlađenu smjesu umiksajte maslac.

Ohlađeno tijesto razdijelite u 6 lopti i svaku razvaljajte u tanku kore jednake veličine. Pecite jednu po jednu koru na obrnutoj strani lima po 7 minuta na 180°C. Pečene i ohlađene kore premažite kremom, spojite i završnu koru utisnite lagano rukama. Rastopite čokoladu na laganoj vatri sa šećerom i vodom, umiješajte maslac i ulje. Glazurom prelijte pitu.

Bijela pita

Sastojci:

kore: 600 g brašna, 200 g šećera, 2 jaja, 150 g margarina, 2 dl kiselog vrhnja, prašak za pecivo; nadjev: 1 i 1/2 l mlijeka, 200 g šećera, 10 žlica škrobnog brašna, žličica ekstrakta vanilije, vanilin šećer, 150 g maslaca; glazura: 150 čokolade za kuhanje, 2 žlice maslaca, žlica ulja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150°C. Pomiješajte brašno, šećer, umućena jaja i listiće margarina, dodajte vrhnje i umijesite tijesto. Podijelite ga u 5 dijelova i postepeno svaki razvaljajte i pecite svaku koru na obrnutoj strani lima koji ste obložili papirom za pečenje, oko 10 minuta, da pečene kore ostanu bijele.

U litru mlijeka dodajte šećer. U 2 dl razmutite škrob, vaniliju i vanilin šećer. Kad mlijeko zavrije, dodajte mu smjesu s gustinom. Miješajte dok se krema ne zgusne. U ohlađenu dodajte i mikserom razradite maslac.

Premazujte kore kremom i slažite jednu na druge. Pitu malo opteretite kako bi se kore slijepile s kremom. Na pari rastopite čokoladu, umiješajte maslac i ulje, te prelijte pitu čokoladnom glazurom. Ostavite u hladnjaku dok se ne stisne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije