FOTO: Rijetko viđena i doživljena promocija knjige Marije Novak

U čakovečkoj zgradi Scheier u četvrtak navečer predstavljeno je bogatstvo međimurske tradicije i kulture knjigom ‘Trgam od zaborava’, autorice Marije Novak iz Turčišća.

Kada na jednu promociju dođu ljudi autoričina sela i svih susjednih, kada na nju dođu načelnici triju međimurskih općina i župan međimurske županije onda je to ipak nešto posebno. Kada je prof. dr.sc. Đuro Blažeka jedan od recenzenti knjige, kazao da od mnoštva promocija koje je imao ne pamti takav interes čitalačke publike onda je to bilo doista nešto posebno.

A započet ćemo od završnih riječi oduševljenog međimurskog župana Matije Posavca, a koje govore sve što se te večeri događalo u zgradi Scheier, ali govore mnogo i o velikom djelu jedne anonimne autorice.

– Godišnje prođem preko tisuću događanja, no danas su rijetki trenuci, danas je to drugačija atmosfera preko koje se pokazuje ljubav prema svojem kraju, gdje se na neki poseban način čuva od zaborava ono naše kulturno i povijesno blago, a ovo je jedan od takvih trenutaka. Ovo je jedna prekrasna večer, velika večer za Međimurje.

Mi predstavljamo nešto čega nismo svjesni, a predstavljamo nešto veliko za generacije koje dolaze. Zahvaljujem se na pozivu, a i na mogućnosti sudjelovanja u ovoj knjizi preko predgovora, a to vjerujte nije lako kraj toliko eminentnih stručnjaka koji su radili na knjizi – istaknuo je župan pozdravivši skup ispred Međimurske županije.

Ovo je vrijeme predblagdansko, vrijeme koje zaslužuje da se ispriča jedna lijepa čudesna priča blagdanskih čarolija. Priču o jednoj vrijednoj i važnoj knjizi ‘Trgam od zaborava’, autorice Marije Novak – rekao je u uvodu moderator programa Čakovčanac Miljenko Ovčar. A onda u dvorani dug, iskren, od srca topao pljesak za ono što je napravila, što ćemo znati prepoznati i cijeniti na pravi način.

Pozdravivši goste, župana Posavca, recenzente knjige, on je posebno istaknuo gospodina Željka Vidovića iz Čakovca u čijem su foto-studiju napravljene divne fotografije kao dio sadržaja knjige, a za oblikovanje i pripremi je bio zadužen Dino Murić. Za nju je zaslužan i velik broj donatora i sponzora. Voditelj je slikovito spomenuo kako je knjiga počela nastajati još 1956. godine kada je gospođa Marija rođena i nastajala je kroz šest decenija njezinog života.

Kako kaže jedan od njenih recenzent prof. dr. Đuro Blažeka, autorica ove knjige željela je oživjeti vrijeme koje je nestalo i koje danas živi u mislima i djelima rijetkih koje to nestalo žele sačuvati. Rekao je kako je ova knjiga sinteza cjelokupnog autoričina života koja je od malih nogu učila od svoje mame i bake kako heklati i vesti dodavši na kraju kako će ova će prevrijedna knjiga biti nezaobilazan udžbenik za sve one koji će kroz različite kulturološke manifestacije željeti oživjeti vrijeme koje je nestalo i koje još živi u vrlo maglovitim sjećanjima nas sve malobrojnijih, a također i za sve one koji se bave etnologijom i dijalektologijom.

– Zahvaljujući ovoj knjizi, tradicija odijevanja i nastajanja odjeće u Međimurju zasigurno neće biti zaboravljana, na čemu najviše možemo zahvaliti entuzijazmu autorice jer je vratila staru međimursku opravu među nas na čemu joj zahvaljujem i čestitam te joj želim još puno uspjeha – rekla je između inog druga recenzentica Iva Kožnjak, mag.hist.art.

Autorica knjige je od 2011. godine sudjelovala u radu s Udrugom žena potočnica iz Domašinca koja je u neku ruku Mariji bila svojevrsna potpora. O toj je suradnji govorila predsjednica Udruge Marija Trstenjak. Kada je autorica dobila riječ, pričala je dugo i stručno. Pred nas je dovela svoje manekene koji su nosili rekonstruiranu i novo napravljenu odjeću.

Govorila je o tome što ju je potaknulo da krene u tako zahtjevan posao, a mi ćemo sumirati kako je U knjizi ‘Trgam od zaborava’ opisana starinska odjeća koju su Međimurci nosili u raznim prigodama. Opisana je prigoda i paralelno prikazana odjeća koja se nosila u toj prigodi.

U knjizi je prikazana starinska odjeća, uz originalni predložak, ali na novo napravljena sa danas dostupnim materijalima, ali izrađena na starinski način. U knjigu je stavila svoje znanje o međimurskoj narodnoj nošnji i običajima. Želja joj je to znanje prenijeti na mlađe naraštaje i ponovo vratiti u život nekadašnji način izrade odjeće.

– Od srca vam svima hvala! – rekla je na kraju izlaganja, a to veliko hvala dugujemo joj i svi mi za ono što je za nas napisala. Voditelj je spomenuo i njezinog supruga Stjepana, iskusnog krojača i savjetnika, koji je stao uz i iza njezinih djela.

U samu promociju su nas uveli članovi glazbene skupne Skandal band. Pjesmom nas je oduševila Monika Novak, recitacijom mala Sanela Perhoč, a posebne ovacije je doživio, tako je bar najavljen, nadareni i ledični kazivač stihova Vanja Ovčar iz Čakovca.

U znak pažnje Udruzi žena Potočnica župan je na kraju najavio kako će idući tjedan, kada će u Međimurju biti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, upravo one biti dekor protokola. Već sam ulazak u dvoranu bio je specifičan. Vodio nas je kroz špalir manekena koje smo kasnije vidjeli na pozornici.

Bila je to večer za pamćenje, a za one koji knjigu neće imati prigode čitati sumirat ćemo samo kako je knjigana 270 stranica prikazuje ono što su nosili naši stari, nošnje koje su Međimurke i Međimurci imali u svakim prigodama sve do 70-tih godina prošlog stoljeća, ali kroz priču običaja.

Vrijednost knjige je i u tome što su sve prezentirane skice djelo same autorice, koja je ujedno i izradila svu odjeću koja se predstavlja u nizu fotografija u boji i crno – bijelom tehnikom. Ljubav prema rukotvorinama autorica je njegovala cijeli svoj život, što se očituje u mnogim ručnim radovima koje je predstavila kroz izložbe i rad Udruge žena “Potočnica” iz Domašinca.

Svojim vještim rukama izradila je mnoge prusleke, fertufe, plečke i pucelice, ali tu nije stala. Njena želja da se međimurska kulturna baština sačuva i spasi od zaborava rezultirala je time da započne s rekonstrukcijom narodnih nošnji koje su se nosile u svim prigodama. Narodne nošnje, krojevi, uzorci veza, specifičan način izrade, sve je to autorica sakupila i izvezla u još jedno neprocjenjivo djelo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije