FOTO: Nezapamćen glazbeni spektakl: Lijepom našom u Maloj Subotici

>> Snimanje emisije Lijepom našom u Maloj Subotici (Srijeda, 30.11.2016.)

U srijedu je u sportskoj dvorani OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici održano 4-satno javno snimanje serijala HRT-a Lijepom našom. Bio je to spektakl rijetko viđen do sada u serijalu pa stoga i ne čudi što je njegov voditelj Branko Uvodić rekao kako je Mala Subotica samo po imenu mala dodavši: – Oni su sve, samo ne mali!

Pokazala je ona svu veličinu u gostoljubivosti i organizacijskim sposobnostima. Na svakom koraku lebdio je duh vedrine sa željom da se našoj domovini i svijetu pokaže tradicija Međimurja i gostoljubivost Međimuraca. U tome se u cijelosti uspjelo što najilustrativnije govore riječi međimurskog župana Matije Posavca nakon snimanja:

– Međimurje je Hrvatskoj pokazalo bogatstvo tradicije, bogatstvo međimurske popevke, ali i potvrdu koliko ljudi vole svoj kraj, vole svoje popevke, ali poštuju i druge jer je doista bila nezapamćena atmosfera – rekao je. A za tu atmosferu božićnog ozračja pobrinuli su se gotovo svi izvođači, oni domaći, oni s međimurske ravni, ali i oni koji su došli s juga i istoka, oni koji su došli preko granice naše domovine.

Svi su oni htjeli ostaviti najljepši dojam svoje osobnosti, svojih društava, svojih glazbenih i drugih umjetničkih vrijednosti. Pljesak iza svake točke, pljesak na kraju i završna slika pozornice rekli su sve jer je taj serijal ipak bio poseban, bio je predigra Božiću jer će dvije emisije biti emitirane nedjeljama 17. i 24. prosinca.

Glavni organizacijski teret priredbe podnijela je Općina Mala Subotica u čije ime je tisuću nazočnih u dvorani i gledatelje preko malih ekrana pozdravio njen načelnik Vladimir Domjanić izrazivši zahvalnost HRT-i što ih je pronašla u srcu Međimurja te je voditelju u znak zahvalnosti i dobrodošlice poklonio akvarel mjesnog slikara Bojana Miljančića.

Kada već govorimo o pozdravima i poklonima, istači ćemo Matiju Posavca koji je govoreći o tradicijskim vrijednostima koje smo učili od starijih istaknuo želju da u ovom malom kutku naše zemlje u sve blagdansko vrijeme vlada mir i spokoj.

Istaknuo je velika srca Međimuraca kada je humanost u pitanju spomenuvši tako akciju Udruge zasindrom Down i snimanje kalendara Velike i male zvijezde kako bi se pomoglo djeci s downovim sindromom čije su potrebe velike, a u čemu sudjeluje i Međimurska županija koja je otkupila fotografiju Branka Uvodića s djecom Lanom i Ivanom te mu je poklonio na pozornici. – Možete biti ponosni na svoga župana! – rekao je u jednom trenutku Uvodić i to nakon što je župan Posavec predstavio ‘svoju’ županiju u svoj njenoj punini.

Tradiciju Međimurja na pozornici su predstavili članovi KUU Zvon koji su podnijeli glavni teret snimanja. Oni su bili ti koji su nam na pozornicu prenijeli božićni ugođaj u starinskoj obitelji, oni su plesali, pjevali i svirali. Iskazali su radost što će cijela Hrvatska i svijet čuti kako upravo slave 20-ti rođendan. S njima u bok su se nosili plesači i svirači iz Belice, Zasadbrega i Preloga.

Bila je tu ženska vokalna skupina Stridone iz Štrigove, cimbalist Neven Kolarić, glazbeni sastav KUD-a iz Starša u Sloveniji, VS Zrinski s violinisticom Klarom, TS Frikovi, Nikolina Virgej Pintar, Filip Hozjak, Tino Jelenić, Vladimir Košir Tonka, Etno duo Goga i Željko, TS Milenij, Siniša Žunec, Pero Rogan, Igor Brešan, Barbara Othman, Nenad Kumrić Charlie, Tarapana band, Ivica Pepelko i Gabrijela Hrženjak, Vlado Kalember, Ana Rucner, TS Svirci, Mirko Švenda Žiga, Tanja Žagar, Vladimir Kočiš Zec, Zlatko Pejaković i Đuka Čajić.

Tu je bila i Zrinska garda stameni ‘čuvari’ priredbe, zaštitni znak Međimurja.

Riječ, dvije o publici. Bila je fenomenalna. Bila je to publika najbolja od svih u serijalima, rekao je voditelj. Ne samo što je pljeskala, ona je i zdušno pjevala na što su ih posebno animirali Vlado Kalemer, Ana Rucner, Zlatko Pejaković i domaći glazbeni bard Mirko Švenda Žiga. Posebno su bili pozdravljeni polaznici 19. naraštaja Ratne škole ‘Ban Josip Jelačić’, Vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’ koji su se našli u gledalištu.

Potonji se nije dao gostima, na kraju je vodio spektakularni završetak s pjesmom Klinčec i Deca moja deca. Pratnji s pozornice i tisuću grla iz dvorane priključili su se na pozornici župan Posavec i načelnik Domjanić.

Sve što smo vam ‘ispričali’ provjerite u spomenute nadnevke, a svi koji ste omogućili uspješno snimanje serijala budite ponosni što ste uz ljude na pozornici i vi bili dionici nezapamćenog glazbeno scenskog spektakla.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije